Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αραχνοφοβία: Νέα μέθοδος για να την ξεπεράσετε
28-araxni
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκούν δύο λεπτά έκθεσης στο αντικείμενο που προκαλεί τη αραχνοφοβία, δηλαδή τις αράχνες.
 
Αυτό σε συνδυασμό με μία μόνο δόση μιας τακτικής φαρμακολογικής θεραπείας, για να οδήγησει στην επιτυχή και άμεση μείωση του φόβου σε ασθενείς με αραχνοφοβία. 
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry.
 
Οι τυπικές συμπεριφορικές θεραπείες για τις φοβίες απαιτούν κατά κανόνα πολλές συνεδρίες για να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
organic-life
 
Αν η θεραπεία μπορούσε να επιταχυνθεί, τότε θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό, τόσο την ταλαιπωρία των ασθενών, όσο και το οικονομικό κόστος.
 
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επικεφαλής δρ. Marieke Soeter και Merel Kindt, του Τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, προσπάθησαν να αξιοποιήσει την έννοια του “reconsolidation”.
 
Η έννοια αυτή, προσδιορίστηκε πριν από 15 χρόνια από τον δρ Joseph LeDoux, και αναφέρει ότι όταν ενεργοποιούνται μνήμες, μπορούν να τροποποιηθούν με θεμελιώδεις τρόπους για να ενισχυθούν, ή να εξασθενήσουν.
 
Ωστόσο, μέχρι τώρα, η φαρμακολογικά προκληθείσα αμνησία έχει επιβεβαιωθεί με επιτυχία μόνο για τους φόβους που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο σε ζώα και σε υγιείς συμμετέχοντες.
 
    
Σε αυτήν τη νέα μελέτη, οι Soeter και Kindt εξέτασαν τις περιπτώσεις 45 εθελοντών με αραχνοφοβία.
 
Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν μια εφάπαξ δόση είτε της δραστικής ουσίας προπρανολόλη, ή ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) ακριβώς μετά από μια σύντομη συνάντησή τους με μία αράχνη... ταραντούλα!
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν προπρανολόλη μείωσαν δραστικά την συμπεριφορά αποφυγής τους από το αντικείμενο του φόβου τους (δηλαδή από την αράχνη), ενώ ταυτόχρονα αύξησαν την συμπεριφορά προσέγγισής τους προς την αράχνη.
 
Μάλιστα, αυτή η άμεση σχεδόν αλλαγή συμπεριφοράς διήρκεσε για έναν ολόκληρο χρόνο. Δηλαδή για ένα έτος είχαν απαλλαχτεί επί της ουσίας από την αραχνοφοβία τους!
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι πολύ ενθαρρυντικά για την θεραπεία διαφόρων φοβιών, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.