Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη δημιουργία λίθων στη χολή;
21-holi
 
Η χολή παράγεται από το ήπαρ για να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από τον δεξιό λοβό του ήπατος.
 
Η δημιουργία χολόλιθων εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής της χολής στη χοληδόχο κύστη, είναι πολύ συχνή.
 
Επιρρεπείς στην ανάπτυξη χολολιθίασης είναι όσοι πάσχουν από ορισμένα νοσήματα και όσοι λαμβάνουν φάρμακα συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως αντισυλληπτικά.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μικρός και δεν θα πρέπει να αποτρέψει κάποιον από τη λήψη της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής.
Η διατροφή, το πλεονάζον βάρος, αλλά και η απότομη απώλεια βάρους έχουν επίσης κριθεί ένοχα για εμφάνιση της πάθησης.
 
Δείτε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων στη χολή.

Ηλικία
Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο χολολιθίασης. Στην Ελλάδα το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης κυμαίνεται στο 5-6%.
 
Για όσους έχουν δε οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος εμφάνισης μπορεί να διπλασιαστεί.
 
organic-life
 
Παχυσαρκία
Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στη χολή, εξαιτίας τόσο της υψηλότερης χοληστερόλης που έχουν, όσο και της κατανομής του λίπους στο σώμα τους.
 
Ειδικά οι άνδρες με περισσότερο λίπος στην κοιλιά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα χολόλιθων, συγκριτικά με εκείνους με μικρότερη περίμετρο μέσης.

Υψηλή χοληστερόλη
Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από κρυστάλλωση της χοληστερόλης, εξαιτίας της μείωσης της διαλυτότητάς της, που φυσιολογικά γίνεται με τη βοήθεια φωσφολιπιδίων και χολικών αλάτων.
 
Όσοι ακολουθούν μια χαμηλή σε χοληστερόλη και λιπαρά διατροφή προστατεύουν την υγεία της χοληδόχου κύστης τους, μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση χολόλιθων.
 
organic-life-courier
 
Εγκυμοσύνη
Συμφωνα με το onmed.gr, οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στη χολή, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Απότομη απώλεια βάρους
Το γρήγορο αδυνάτισμα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πέτρες στη χολή, με εξαίρεση τα άτομα που χάνουν γρήγορα βάρος είτε εξαιτίας κάποιας ασθένειας είτε λόγω υποβολής σε χειρουργική επέμβαση, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη.
 
Όσοι επιθυμούν να χάσουν το περιττό βάρος τους ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων είναι καλό να το πράξουν σταδιακά και όχι απότομα, ακολουθώντας πολλά υποσχόμενες αλλά επικίνδυνες δίαιτες.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.