Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σοβαρή δερματοπάθεια από την κάμπια των πεύκων. Συμπτώματα και θεραπεία. Κίνδυνος θάνατος για σκυλιά
24-kampia 
 
       Σοβαρή δερματοπάθεια από την κάμπια των πεύκων.
                    Συμπτώματα και θεραπεία.
       Κίνδυνος θάνατος για σκυλιά
 
SOS. Σοβαρός κίνδυνος ελοχεύει από μια απλή βόλτα σε ένα πάρκο ή δάσος με πεύκα, τα οποία έχουν προσβληθεί από κάμπιες. Μάλιστα όσον αφορά τα κατοικίδια, η επαφή με κάμπια μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο τους !!!
 
Η πιτυόκαμπη ή κάμπια των πεύκων, αποτελεί ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη στη χώρα μας. Πρόκειται για την κάμπια που στο τέλος του βιολογικού της κύκλου μεταμορφώνεται στη νυχτοπεταλούδα με το επιστημονικό όνομα Thaumatopoea pityocampa και η οποία τρέφεται με πευκοβελόνες.
 
Το αμυντικό σύστημα της κάμπιας
Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται (πχ όταν κάποιος τις ακουμπήσει), εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη, που προκαλεί στον άνθρωπο αλλά και σε ζώα δερματικά συμπτώματα.
 
organic-life

Τα τριχίδια της κάμπιας αποτελούν την   άμυνα του εντόμου προς τα πουλιά, διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ φυτικού και ζωικού βασιλείου, αλλά είναι και το αίτιο της δερματίτιδας.

Η επαφή ακόμη και μόνο με σημεία από τα οποία πέρασε η κάμπια (π.χ. τον κορμό ενός δέντρου) και άφησε τα τριχίδια της, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
 
Επίσης, τα τριχίδια της κάμπιας μεταφέρονται με τον αέρα και μπορεί να περάσουν μέσα από τις ίνες των ρούχων, οπότε τα σημάδια στο δέρμα δεν περιορίζονται όπως συνήθως στα εκτεθειμένα σημεία, αλλά μπορούν να είναι γενικευμένα σε όλο το σώμα.
 
Τα συμπτώματα από την προσβολή από κάμπια
Τα συμπτώματα προκαλούνται από μηχανικούς και χημικούς παράγοντες και σπανιότερα από αλλεργικό μηχανισμό, με τα κνιδωτικά τριχίδια και τα δηλητηριώδη κεντριά τους.
 
Ο κύριος μηχανισμός με τον οποίο δρουν κάμπιες, βασίζεται στην ιδιαίτερη μορφολογία των κνιδωτικών τριχιδίων τους, τα οποία μοιάζουν με καμάκι και διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα του εχθρού απελευθερώνοντας τις τοξικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν αντίδραση υπερευαισθησίας είτε άμεσα – την κνίδωση εξ’ επαφής- είτε μετά από κάποιες ώρες – την δερματίτιδα εξ’ επαφής-, ενώ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν και σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση.
 
organic-life-courier
 
Δεν αποτελεί αλλεργία
Δεν μιλάμε για αλλεργία στις κάμπιες, αν και το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα μετά από την επαφή με αυτές είναι ερυθρότητα, κνιδωτικό εξάνθημα και έντονη φαγούρα.
 
Οι δερματικές εκδηλώσεις εξελίσσονται σε 3-4 ημέρες και μπορεί να αφήσουν καφέ χρώμα κατά την αποδρομή τους, που αργεί να υποχωρήσει (μέχρι και 1-2 εβδομάδες). Κάποιες φορές, η κάμπια μπορεί να αφήσει μόνιμα τα σημάδια της στο δέρμα.
 
Σε περίπτωση τριψίματος των ματιών με χέρια που έχουν ακουμπήσει κάμπιες μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα. Αν δεν αντιμετωπισθεί σύντομα με καλό πλύσιμο, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός από την έντονη φαγούρα και δακρύρροια και καλό θα είναι η άμεση επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.
 
Εξαιρετικά σπάνια, κυρίως σε άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, η εισπνοή των τριχιδίων της κάμπιας μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα και δύσπνοια.
 
Κίνδυνος θάνατος για τα κατοικίδια η κάμπια των πεύκων
Μεγάλη προσοχή, απαιτείται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων και κυρίως των σκύλων, αφού η επαφή των τετράποδων με την κάμπια των πεύκων, μπορεί να προκαλέσει στην την απώλεια μέρους της γλώσσας ή ακόμα και το θάνατο του ζώου.
 
Η θεραπεία της δερματίτιδας από κάμπιες
Με ένα μεγεθυντικό φακό, εντοπίζουμε τα τριχίδια και τα αφαιρούμε από το δέρμα με ένα τσιμπιδάκι ή με ελαφρύ ταμπονάρισμα με κολλητική ταινία, όπως το κοινό σελοτέιπ.
 
Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό την περιοχή επαφής.
 
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα και κάνουμε χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών (κορτιζονούχων αλοιφών) για την μείωση της φλεγμονής.
 
Τοπικά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση και κρέμες που περιέχουν μενθόλη ή φαινόλη.
 
Η χρήση αντισταμινικών φαίνεται ότι έχει μικρό αποτέλεσμα, κυρίως στη μείωση της φαγούρας.

Προληπτικά μέτρα για τις κάμπιες των πεύκων
Δεν αγγίζουμε τις κάμπιες ή τις φωλιές τους και αποφεύγουμε τα προσβεβλημένα πεύκα, ειδικά τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Σε υποψία τοπικής επιδημίας (πολλά κρούσματα), θα πρέπει να αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν παρουσίασουμε συμπτώματα μετά την παραμονή μας σε περιοχή με πεύκα, απομακρύνουμε και πλένουμε τα ρούχα μας. 
 
 
balloon-tsantes
 
 
Κάνουμε μπάνιο με σαπούνι και άφθονο νερό, για την απομάκρυνση των τριχιδίων. Εαν τα ρούχα δεν πλυθούν άμεσα, τα τοποθετιούμε σε μια σακούλα.

Φοράμε κατάλληλο ρουχισμό με μακρυμάνικα ρούχα και  χρησιμοποιούμε  γάντια και γυαλιά εάν πρόκειται να ασχοληθούμε με την κηπουρική.

Κόβουμε στις αρχές του χειμώνα τα κλαδιά που φέρουν φωλιά και τα καίμε πριν την έξοδο της  κάμπιας

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.