Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τί δε πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι;
05-stomahi
 
Πολλές φορές διαβάζετε ή σας λένε τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι. Όμως είναι καταρχήν πραγματικά άδειο το στομάχι σας και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
 
Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να βεβαιωθείτε, είναι αν το στομάχι σας είναι απόλυτα άδειο. Ίσως πιστεύετε ότι το γνωρίζετε αυτό, εφόσον αισθάνεστε πεινασμένοι.
 
Η πείνα όμως, δεν είναι ένδειξη ότι έχετε όντως άδειο στομάχι, ειδικά όταν αρκετά άτομα αισθάνονται πεινασμένα κάθε μισή ή μία ώρα.
 
Μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε πεπτικές υπερδυνάμεις, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να υποφέρετε από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
 
Αυτό μπορεί να προκαλέσει πείνα, ακόμη και όταν το στομάχι σας δεν είναι στην πραγματικότητα άδειο.
 
Ανάλογα μάλιστα με το τι έχουμε φάει, συνήθως χρειάζονται περίπου 4-5 ώρες για να αδειάσει το στομάχι μας.
Μπορεί φυσικά να χρειαστούν λιγότερες ώρες αν έχουμε φάει ένα ελαφρύ και πιο εύπεπτο γεύμα.
 
Όπως επίσης, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο αν φάγαμε ένα βαρύ, πιο λιπαρό ή κρεμώδες γεύμα, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας.
 
organic-life
 
Πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι
 
• Να μασάτε τσίχλα. Όταν μασάμε τσίχλα, ο οργανισμός πιστεύει πως τρώμε φαγητό και πως θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα την χώνεψη.
 
Το πεπτικό οξύ όμως που παράγεται όταν μασάμε τσίχλα με άδειο στομάχι, μπορεί να καταστρέψει την εσωτερική του επένδυση. Η υπερβολική χρήση της μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα. 
 
Θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε να μασάτε τσίχλα για περισσότερο από 10 λεπτά, ακόμη και με γεμάτο στομάχι.
 
Για μεγάλο ειδικά χρονικό διάστημα, το οξύ μπορεί να διαλύσει εντελώς τις στοιβάδες του στομάχου και να δημιουργήσει έλκη. 
 
Σε βάθος χρόνου, η βλάβη που προκαλείται στο στομάχι μπορεί να δημιουργήσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.
 
Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι οι άνθρωποι που μασούν τσίχλα προτιμούν συνήθως πρόχειρο φαγητό και ζαχαρώδη τρόφιμα.
 
Όπως είναι το έτοιμο φαγητό, οι τηγανητές πατάτες, οι καραμέλες και τα γλυκά, από ότι φρούτα και λαχανικά. 
 
• Να ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πείνα μας κάνει να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Αγνοώντας μάλιστα οποιαδήποτε λίστα έχουμε πιθανότατα γράψει από πριν.
 
Στην πραγματικότητα το άδειο στομάχι μας κάνει πιο καταναλωτικούς, ακόμη και σε καταστήματα που δεν διαθέτουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με μια έρευνα, στο μυαλό μας το μήνυμα «θέλω φαγητό» γίνεται απλώς «θέλω». Αυτό οδηγεί στην υπερκατανάλωση ακόμη και πραγμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό.
 
  
• Να πίνετε καφέ. Το να πιει κάποιος καφέ πριν από το πρωινό είναι γενικά κακή ιδέα.
 
Ακόμη όμως και ο μη καφεϊνούχος καφές αν καταναλωθεί με άδειο στομάχι, διεγείρει την παραγωγή οξέων που μπορεί να προκαλέσουν καούρα και άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
 
Σύμφρωνα με το rogmes.gr, η παράλειψη του πρωινού μας ακόμη και μετά τον καφέ, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σεροτονίνης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κακή διάθεση για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
 
Άν όμως δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια να πίνετε καφέ το πρωί, τουλάχιστον καταναλώστε τον με γάλα ή κρέμα που θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο στομάχι.
 
• Δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι. Χωρίς φαγητό, ο ρυθμός απορρόφησης αλκοόλ στο σώμα διπλασιάζεται και είναι ίδιος, όπως αν προστεθεί ενδοφλέβια.
 
Όταν όμως τρώμε ταυτόχρονα ή πριν να πιούμε αλκοόλ, η διάσπαση του στο σώμα επιβραδύνει. Η γρήγορη μάλιστα επίδραση του αλκοόλ στο σώμα, έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για το συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά μας.
 
Για να αποφύγετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα, ειδικά αν η κατάσταση δεν σας επιτρέπει να αρνηθείτε ένα ποτό πριν το φαγητό, προτιμήστε ένα μη ανθρακούχο ποτό επειδή θα απορροφηθεί πιο αργά.

Μπορείτε επίσης να φάτε από το σπίτι ένα μικρό σάντουιτς. Ή προτιμήστε μια κουταλιά ελαιόλαδο που θα καλύψει ουσιαστικά τα τοιχώματα του στομάχου και δεν αφήσει το αλκοόλ να απορροφηθεί γρήγορα στο σώμα.
 
• Να πίνετε χυμό εσπεριδοειδών. Το οξύ και οι σκληρές ίνες που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, μπορούν να ερεθίσουν το άδειο στομάχι. 
 
Μπορεί όμως να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους έχουν γαστρίτιδα, έλκος ή άλλα πεπτικά προβλήματα.
 
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να πάρετε όλα τα οφέλη των εσπεριδοειδών χωρίς μελλοντικά προβλήματα, είναι να τα αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1:1 ή ακόμη και 2:1, με τα δύο μέρη να είναι νερό.
 
• Δεν θα πρέπει να μαλώνετε με άδειο στομάχι. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η πείνα μας κάνει λιγότερο συγκρατημένους και περισσότερο νευρικούς.
 
Αυτό συμβαίνει επειδή ο αυτοέλεγχος απαιτεί ενέργεια, η οποία είναι σε μικρό ποσοστό ή μηδενική όταν το στομάχι μας είναι άδειο.

Άν λοιπόν δεν έχετε χρόνο να φάτε πριν από μια συζήτηση, πιείτε κάτι ζεστό όπως ένα κακάο. Προσφέρετε το ίδιο και στο συνομιλητή σας, επειδή είναι μια κίνηση που θα κάνει τη συνομιλία πιο φιλική. Ή προτιμήστε απλά, να συζητήσετε μετά από το φαγητό.
 
• Δεν θα πρέπει να παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα με άδειο στομάχι. Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.
 
Όταν συμβαίνει αυτό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η γαστρική αιμορραγία.
 
Γενικά, είτε με άδειο στομάχι είτε χωρίς, θα πρέπει να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο μόνο αν έχετε ρητή σύσταση από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
 
• Να γυμνάζεστε. Υπάρχει η άποψη ότι η άσκηση με άδειο στομάχι καίει περισσότερες θερμίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει πραγματικά αυτό, αλλά δεν είναι πάντα οργανικά σωστό.
 
Στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την απώλεια βάρους ή λίπους.
 
Η ένταση όμως της άσκησης αναγκαστικά μειώνεται, επειδή το σώμα στερείται την ενέργεια που προσφέρει το φαγητό. 
 
Μπορείτε όμως απλά να αντικαταστήσετε την έντονη προπόνηση με αερόβια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα. Άν μάλιστα έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερα να φάτε ένα μικρό σνακ πριν από οποιοδήποτε είδος άσκησης.
 
• Να παίρνετε αποφάσεις. Όταν πρόκειται να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, πρέπει να το σκεφτούμε πρώτα πολύ καλά.
 
Για να λειτουργήσει όμως σωστά ο εγκέφαλος μας, χρειάζεται καύσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει καλά.
 
Δεν μπορεί όμως να την αποθηκεύσει, οπότε χρειάζεται ξανά προμήθειες κάθε τέσσερις περίπου ώρες για να λειτουργήσει ομαλά. 
 
Άν δεν έχετε φάει για τέσσερις ώρες, ο εγκέφαλος σας μπορεί να δυσκολευτεί να λάβει αποφάσεις.
 
Επιπλέον, η μείωση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε με συνέπεια, αλλά μπορεί επίσης όπως ανέφερα και πριν, να αυξήσει τα επίπεδα ευερεθιστότητας και εκνευρισμού.
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.