Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βρούβα. Ένα αγριόχορτο με φαρμακευτικές ιδιότητες
19-broubes
 
Μετά τις πρώτες βροχές αρχίζει η βλάστηση πολλών λαχανικών, ανάμεσα σ' αυτά και οι βρούβες, τα κοινά άγρια χόρτα της Ελληνικής φύσης.
 
Η βρούβα ή αλλιώς το σινάπι, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και έχει κίτρινα άνθη που ανθίζουν μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου.
 
Από το έλαιο των σπόρων του σιναπιού παρασκευάζεται η γνωστή και αγαπητή μουστάρδα. Διαβάστε παρακάτω ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητές του.

Στο πεπτικό σύστημα
Οι σπόροι της μουστάρδας με την καυτερή και ελαφρώς πικρή γεύση, αποδεδειγμένα βοηθούν στην πέψη των δύσπεπτων τροφών, όπως είναι το κρέας. Επίσης βοηθά στη δυσκοιλιότητα.
 
organic-life
 
Στο αναπνευστικό σύστημα
Από παλιά ήταν γνωστή και συχνή η χρήση των σιναπόσπορων σε ζεστές κομπρέσες στο στήθος και την πλάτη, για την ανακούφιση ασθενών από βρογχικά και πνευμονικά προβλήματα.
 
Βοηθά στον ερεθισμό των αμυγδαλών, του βήχα και στην θεραπεία της λαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.

Στις αρθρώσεις
Χρησιμοποιείται επίσης η σκόνη της μουστάρδας σε κρέμες για εξωτερικές επαλείψεις σε παθήσεις των αρθρώσεων. Βοηθά στους ρευματισμούς.

Αντικαρκινική πρόληψη
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι το σινάπι με την υψηλή του συγκέντρωση σε ινδόλες (φυτοχημικές ενώσεις), δύναται να απενεργοποιεί τη δράση των οιστρογόνων, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων.
 
Η υψηλή συγκέντρωσή του επίσης σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και β-καροτίνη) συνδράμει στον ίδιο σκοπό, καθώς επίσης και στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού για την καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
 
organic-life-2
 
Άλλες ιδιότητες
Υπεραιμία, διεγερτικό, τονωτικό, αντιαναιμικό (περιέχει σίδηρο), σπασμολυτικό, ανακουφίζει από νευραλγίες και πονόδοντο, αντιπυρετικό, εμετικό, βοηθά στη κατασκευή γερών οστών (περιέχει ασβέστιο), ωφελεί σε περιστατικά ψύξης.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Σύμφωνα με το mednutrition.gr, δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με έλκος ή νεφροπάθειες. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Οι σπόροι του σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;
Ως αρωματικό σε φρέσκια σαλάτα (τα νεαρά φύλλα). Ως βραστή σαλάτα (με λάδι και αλάτι). Ως προσθήκη σε λαδερά φαγητά. Ως αφέψημα ή ζωμός. Ως έλαιο (σιναπέλαιο) ή αλεύρι. Ως καρύκευμα (η παρασκευασμένη μουστάρδα).
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2022 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.