Διαφήμιση
Ερασιτεχνική αλιεία. Τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται. Ολόκληρη η νομοθεσία συγκεντρωμένη
Τετάρτη, 24 Απρίλιος 2024 14:29
24-alieia 
 
Η νομοθεσία για την ερασιτεχνική αλιεία.
Τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται, επιτρεπόμενα κιλά και μεγέθη αλιευμάτων
 
Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ' αριθ. 373 της 16/22 Ιουλ. 1985 (ΦΕΚ Α' 131) Ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία και τις μετέπειτα διατάξεις, ας δούμε τι ακριβώς ισχύει για την ερασιτεχνική αλιεία, σύμφωνα με το ενοποιημένο κείμενο της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας.
 
Η επικαιροποιημένη νομοθεσία, με όλες τις αλλαγές.
Τι ισχύει για ψάρεμα με πετονιά, ψαροντούφεκο, καλάμι, δίχτυ, πεζόβολο παραγάδι, τηλεκατευθυνόμενο καραβάκι και λοιπά εργαλεία… Επιτρεπόμενα κιλά για αλιεία σε θάλασσα ή σε λίμνες. Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιευμάτων και δολωμάτων. Συχνές ερωτήσεις
 
Με μια ματιά, τα βασικότερα στη θαλάσσια αλιεία…
To μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αλιευμάτων ορίζονται τα 5 κιλά / αλιέα την ημέρα, εκτός εάν πρόκειται για παραγάδι, που ορίζονται τα 10 κιλά / ημέρα. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του, έχει μεγαλύτερο βάρος.
 
Επιρέπεται ένα μαύρο την ημέρα, με ελάχιστο μέγεθος τα 45 cm
 
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία (με παραγάδια) και η υποβρύχια αλιεία τον μήνα Μάιο

Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση διχτυών
 
Απαγορεύεται η χρήση τηλεκατευθυνόμενων ή άλλου τύπου βοηθημάτων μεταφοράς και απελευθέρωσης αγκιστρωτών εργαλείων στην ερασιτεχνική αλιεία.

Απαγορεύεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία η χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.
 
 
Στα επιτρεπόμενα εργαλεία, περιλαμβάνονται τα παραγάδια, ο πεζόβολος, οι παγίδες, η απόχη, το καμάκι χεριού και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις ονομασίες καθετή συρτή κ.λπ.

Απαγορεύεται η αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών (Επιτρέπεται µόνο κατά την αλιεία µε καµάκι χεριού). Ο λαμπτήρας πρέπει να έχει ένταση μέχρι 500 κεριά και χωρίς καταυγαστήρα.
 
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία μισθωμένα ή μη
 
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία σπόγγων και κοραλλιών.
 
Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.

Οι ερασιτέχνες αλιείς, που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα υποχρεούνται να τα σημαίνουν, ώστε να είναι ορατά από 300 μέτρα τουλάχιστον.
 
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία σπόγγων και κοραλλιών.

Επιρεπόμενα εργαλεία ερασιτεχνικής αλιείας
Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς:

Με παραγάδια:
Ο αριθμός αγκιστριών των παραγαδιών σε κάθε σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 150 για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σ` αυτό.
 
Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.
 
Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με παραγάδια το μήνα Μάιο κάθε έτους.
 
Παγίδες ( Κοφινέλλα - Κιούρτοι):
Επιτρέπεται μέχρι 2 από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από 40 χιλιοστά.
 
Πεζόβολο:
Επιτρέπεται ένας για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, με μήκος πλευράς κάθε ματιού μεγαλύτερο από 30 χιλιοστά και διάμετρο του πεζόβολου μικρότερη από 10 μέτρα.
 
 
Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με πεζόβολο στις εκβολές των ποταμών, σε απόσταση 500 μέτρων ακτινοειδώς από αυτές και στα εσοδευτικά στόμια των ιχθυοτροφείων σε απόσταση 200 μέτρων ακτινοειδώς απ` αυτά
 
Απόχη, καμάκι χεριού, καθετή…
Επιτρέπεται το ψάρεμα με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίας "καθετή", "συρτή", "πεταχτάρι", "τσαπαρί", "παρακόλα", "καλαμίδι", "πετονιά", "σαλαγγιά" κ.λπ. χωρίς κανένα περιορισμό.

Πιρούνα για αχινούς
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση, για την αλιεία αχινών».
 
Ψαροντούφεκο
Ψαροντούφεκο / Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία

Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας:
α) Κατά το μήνα Μάιο κάθε χρόνο.
 
β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.
 
γ) Από άτομα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
 
δ) Σε απόσταση 200 μέτρων από:
- Το σημείο όπου συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι.
- Τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.
- Τα αγκυροβολημένα πλοία.
- Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους – εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
 
Απαγορεύεται στους ερασιτεχνικούς υποβρύχιους ψαράδες:
Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.

Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.

Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και, γενικά, τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς.
 
 
balloon-tsantes
 
 
Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών και άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία, για την οποία, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί να εγκρίνει τη χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
 
Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.

Να χρησιμοποιούν δίχτυα, σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας.

Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια.

Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φώς.
 
Πλωτήρας / σημαδούρα :
Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μία σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων. 
24-entipo-epitheorisis-erasitexnikis-alieias
 
Προσοχή, γιατι το λιμενικό κάνει ελέγχους και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Δείτε το έντυπο επιθεώρησης ερασιτεχνικής αλιείας, το οποίο αναφέρει χρήσιμα στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργεί το λιμενικό και το τί κατάσχει ανα περίπτωση παράβασης...
 
Εάν ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη με εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό.
 
Ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό.
 
Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα 50 μέτρων από τη σημαντήρα ή το πλωτό μέσο. 
 
          Μέγιστα επιτρεπόμενα κιλά
                        & τεμάχια αλιευμάτων

Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:

α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία εκτός από τα παραγάδια με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος.
 
β) Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (EPINE-PHELUS), μεγαλύτερο των 45 cm.
 
γ) Μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και τριάντα (30) άτομα αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος».
 
Ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά
Η ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκών και υφάλμυρων νερών) , επιτρέπεται, χωρίς πλωτό μέσο, από την ξηρά, με αγκιστρωτά εργαλεία, όπως καλαμίδι, πεταλούδα, καθετή κλπ. εκτός από παραγάδια.
 
Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σε περιοχές αλιευτικών εγκαταστάσεων στις οργανωμένες εκμεταλλεύσεις των εσωτερικών νερών, όπως ορίζονται στις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου που ασκεί τις αρμοδιότητες της αλιευτικής διαχείρισης των εσωτερικών νερών.
 
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να συλλαμβάνει, συνολικά μέχρι 2 κιλά αλιευμάτων ή μέχρι 3 άτομα το 24ωρο ανεξαρτήτως βάρους.
 
Αγώνες αθλητικής αλιείας
Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αθλητικής αλιείας μεταξύ ερασιτεχνών ψαράδων.
 
Η διενέργεια αθλητικής αλιείας, εγκρίνεται με απόφαση του Νομάρχη, στην περιφέρεια του οποίου οργανώνεται η διεξαγωγή της, έπειτα από εισήγηση της οικείας περιφερειακής υπηρεσίας αλιείας.
 
Με την ίδια απόφαση ορίζονται για κάθε οργάνωση διενέργειας αθλητικής αλιείας, ο συγκεκριμένος υδάτινος χώρος, η ημερομηνία, η ώρα και τα αλιευτικά εργαλεία διεξαγωγής της, οι όροι συμμετοχής, τα υδρόβια είδη, που αποτελούν το αντικείμενο της άθλησης, ο τρόπος διάθεσης των αλιευμάτων, ο σκοπός για τον οποίο διατίθενται τα έσοδα από αυτή, το έπαθλο και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την άρτια οργάνωση και απρόσκοπτη διεξαγωγής της.
 
          Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη
                      αλιευμάτων & δολωμάτων
 
Ελαχιστα μεγέθη ψαριών :
26-psaria
 
 Ελάχιστα μεγέθη μαλακόστρακων και οστράκων :
26-malakostraka
 
Ελάχιστα μεγέθη δολωμάτων και μέγιστος αριθμός : 
26-arith
 
 
          Συχνές ερωτήσεις...
 
Ποιά τα είδη, οι ποσότητες και τα μεγέθη των θαλάσσιων οργανισμών που επιτρέπεται να αλιεύονται από ερασιτέχνες αλιείς ;
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει:
 
• μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα (καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια), κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος
 
• ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinephelus).
 
• χωρίς σκάφος, μέχρι τριάντα (30) άτομα των ειδών ζώντων δολωμάτων Ophelia bicornis (σκουλήκι της άμμου), Pattela spp (πεταλίδα) και Paguridea (κατσιμάμαλο, στρομπάρι, ποδαράτο, πορφύρα, κυρίκι, σκαλτσίνι), ανά είδος, ημέρα, τις επιτρεπόμενες για αυτά περιόδους αλιείας. Εφόσον χρησιμοποιείται σκάφος επιτρέπεται η αλιεία μέχρι εξήντα (60) ατόμων ανά είδος, ημέρα και σκάφος των ανωτέρω θαλάσσιων οργανισμών.
 
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σκουλήκι της άμμου απαγορεύεται από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου μικρότερο από 5 εκατοστά. Οι πεταλίδες από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου μικρότερες των 3 εκατοστών και τα υπόλοιπα από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου μικρότερα από 5 εκατοστά).
 
• χταπόδια βάρους μεγαλύτερου των πεντακοσίων (500) γραμμαρίων.
 
• μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα και εφόσον υπάρχει σκάφος μέχρι είκοσι (30) άτομα αχινών για το σύνολο των αλιέων που επιβαίνουν επί αυτού.
 
Επιτρέπεται η χρήση παραγαδιών από την ακτή, καθώς και η ρίψη αγκιστριών του παραγαδιού με τηλεκατευθυνόμενο μέσο ;
Δεν επιτρέπεται η χρήση παραγαδιών από την ακτή, καθώς και η ρίψη αγκιστριών του παραγαδιού με τηλεκατευθυνόμενο μέσο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 πργ. 1. β(1) του π.δ. 373/1985 (όπως ισχύει).
 
Επιτρέπεται οι ερασιτέχνες αλιείς να χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητο μηχανισμό για την ανέλκυση συρτής – καθετής ;
Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται, μέχρι την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, να χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητο μηχανισμό για την ανέλκυση συρτής – καθετής
 
Επιτρέπεται η αλιεία μεγάλων πελαγικών ψαριών (μακρύπτερος / ερυθρός τόνος - ξιφίας) από σκάφη ερασιτεχνικής αλιείας ;
Η αλιεία μεγάλων πελαγικών ψαριών( μακρύπτερος / ερυθρός τόνος – ξιφίας ) επιτρέπεται μόνο από σκάφη επαγγελματικής αλιείας που έχουν εφοδιαστεί με την σχετική ειδική άδεια.
 
Σε περίπτωση που αλιεύσω άτομο ερυθρού τόνου χωρίς να έχω άδεια τι πρέπει να κάνω ;
Σε περίπτωση που ο τόνος είναι ζωντανός απελευθερώνεται άμεσα στην θάλασσα. Σε περίπτωση που κατά την προσπάθεια απελευθέρωσης ο τόνος πεθάνει θα πρέπει να ενημερώνεται η Λιμενική Αρχή η οποία με την σειρά της θα δεσμεύει το ψάρι και θα το διαθέτει για κοινωφελείς σκοπούς
 
Επιτρέπεται η χρήση τηλεκατευθυνόμενων ή άλλου τύπου βοηθημάτων μεταφοράς και απελευθέρωσης αγκιστρωτών εργαλείων στην ερασιτεχνική αλιεία?
Δεν επιτρέπεται διότι παραλλαγές των επιτρεπόμενων εργαλείων αλλά και μεθόδων αλιείας, καθιστούν τους όρους άσκησης της δραστηριότητας ευνοϊκότερους και την ίδια πιο αποτελεσματική και δυναμική.
 
Επιτρέπεται χρήση του διχτυωτού εργαλείου με την ονομασία αποχή σηκωτή στην ερασιτεχνική αλιεία ;
Δεν επιτρέπεται διότι είναι παραλλαγή του επιτρεπόμενου εργαλείου αποχή και παραπέμπει στο αλιευτικό εργαλείο σταφνοκάρι.
 
Επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας από σκάφη με ξένη σημαία ;
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 32 του ν.δ. 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους απαγορεύεται η αλιεία σε πλοία που ανήκουν τόσο από πλευράς εθνικότητας όσο και πλοιοκτησίας κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών.
 
Σύμφωνα με το το άρθρο 5 του Καν. (ΕΕ) 1380/2013 η αλιεία εντός χωρικών υδάτων Κρατών Μελών περιορίζεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 σε αλιευτικά σκάφη σημαίας του παράκτιου κράτους, εξασφαλίζοντας ότι η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της Κ.Αλ.Π..
 
Συνεπώς μόνο σκάφη Ελληνικής σημαίας δύναται να διενεργούν ερασιτεχνική αλιεία εντός χωρικών υδάτων .
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.