Τρίτη, 29 Μάιος 2012 15:29 |
Ερυθρός τόνος που αλιεύθηκε ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια βρέθηκε να φέρει υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.
Εκτιμάται ότι τα ψάρια μολύνθηκαν με ραδιενέργεια κολυμπώντας στα νερά της Ιαπωνίας, πριν μεταναστεύσουν στην άλλη πλευρά του ωκεανού.
Οι επιστήμονες πάντως καθησυχάζουν τους καταναλωτές υποστηρίζοντας ότι τα ψάρια είναι απολύτως ασφαλή και μπορούν να διατεθούν στην αγορά προς κατανάλωση. Το παράδειγμα του ραδιενεργού τόνου δείχνει πώς τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να μεταφέρουν τη ρύπανση σε μεγάλες αποστάσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή θαλάσσιων επιστημών Δρ. Nicholas Fisher, του πανεπιστημίου Stony Brook University. Ο Δρ. Nicholas Fisher εξέτασε συνολικά 15 τόνους που αλιεύθηκαν από τα νερά του Σαν Ντιέγο τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή λίγους μήνες μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Συγκεκριμένα ο κ Fisher και η ομάδα του εξέτασαν τον μυϊκό ιστό από 15 ερυθρούς τόνους όπου και βρήκα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου, τα ισότοπα 134 και 137.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται καίσιο 137 στο θαλασσινό νερό, καθώς λόγω των συχνών δοκιμών πυρηνικών όπλων, το στοιχείο αυτό συναντάται πολύ συχνά. Οι συγκεντρώσεις όμως του ραδιενεργού καισίου που ανίχνευσαν οι ερευνητές ήταν δεκαπλάσιες που από εκείνες που παραδοσιακά εντοπίζονταν στα είδη τόνου πριν από το ατύχημα της Φουκουσίμα.
Για να σιγουρευτούν για τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα ακόμα είδος τόνου τους «κιτρινόπτερους», που ζουν στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Οι συγκεντρώσεις καισίου στα συγκεκριμένα ψάρια δεν παρουσίαζαν καμιά διαφορά πριν και μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, γεγονός που δείχνει ότι ο ερυθρός τόνος που αλιεύθηκε στην Καλιφόρνια είχε μολυνθεί από τη διαρροή ραδιενέργειας στις θάλασσες της Ιαπωνίας.
Πηγή: protothema.gr
Επιστροφή στην ενότητα ενδιαφέροντα
|