Διαφήμιση
ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ
Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2014 15:33
01-ethima
 
 
Όλοι οι λαοί του κόσμου γιορτάζουν την έλευση της νέας χρονιάς με διαφορετικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Μάλιστα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κανείς τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των ξεχωριστών συνηθειών.

Από την Νότιο Αφρική έως τον Καναδά και από τον Παναμά ως τις Φιλιππίνες και τη Λευκορωσία, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο περίεργες Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις του κόσμου.

Νότια Αφρική
Στο κέντρο της Jo – burg οι κάτοικοι ρίχνουν παλιές συσκευές έξω από το παράθυρο! Παλιές τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές συσκευές πετιούνται με δύναμη στο δρόμο, διώχνοντας μακριά οτιδήποτε παλιό και κάνοντας χώρο για τα καινούρια.

Κολομβία
Στην Κολομβία οι κάτοικοι κυκλοφορούν με άδειες βαλίτσες γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο που μένουν, ελπίζοντας σε ένα έτος γεμάτο ταξίδια!

Ιαπωνία
Οι πιστοί φορούν στολές εμπνευσμένες από το ζώο, το οποίο σύμφωνα με το ζωδιακό κύκλο αντιπροσωπεύει το νέο έτος. Για το 2014 το άλογο έχει την τιμητική του και χιλιάδες Ιάπωνες σπεύδουν, ντυμένοι ανάλογα, στον πιο κοντινό τους ναό, όπου οι καμπάνες χτυπούν παραδοσιακά 108 φορές.

Δανία
Οι Δανοί υποδέχονται τη νέα χρονιά ρίχνοντας παλιά πιάτα και ποτήρια στις πόρτες των σπιτιών φίλων και συγγενών τους. Συνηθίζουν ακόμα να στέκονται πάνω σε καρέκλες και να πηδούν από αυτές όλοι μαζί τα μεσάνυχτα. Με τον τρόπο αυτό ξορκίζουν τα κακά πνεύματα και φέρνουν καλή τύχη.

Ισπανία
Μόλις αλλάξει ο χρόνος, τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, είναι σύνηθες στην Ισπανία, να τρώνε γρήγορα 12 ρόγες από σταφύλι, μια σε κάθε χτύπημα του ρολογιού. Κάθε ρόγα συμβολίζει την καλοτυχία που θα συνοδεύει κάθε μήνα του έτους.

Στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της Ισπανίας, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στις κεντρικές πλατείες για να φάνε όλοι μαζί τα σταφύλια τους και να πιουν στην “υγεία” της νέας χρονιάς.

Φινλανδία
Μια πολύχρονη παράδοση στη Φινλανδία σχετίζεται με προβλέψεις για το νέο έτος, ρίχνοντας λιωμένο κασσίτερο σε ένα δοχείο με νερό και ερμηνεύοντας στη συνέχεια το σχήμα που παίρνει το μέταλλο, όταν σκληρύνει. Αν σχηματιστεί, για παράδειγμα, μια καρδιά ή ένα δαχτυλίδι, σημαίνει γάμος για το νέο έτος, ενώ το σχήμα πλοίου υποδηλώνει πολλά ταξίδια.

Παναμάς
Ομοιώματα γνωστών ανθρώπων, muñecos, καίγονται παραδοσιακά στις φωτιές της Πρωτοχρονιάς στον Παναμά. Τα ομοιώματα περιλαμβάνουν τηλεοπτικούς χαρακτήρες και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο και αντιπροσωπεύουν τον παλιό χρόνο, που θυσιάζεται για να απομακρυνθούν τα κακά πνεύματα και να ξεκινήσει με καλούς οιωνούς η νέα χρονιά.

Σκωτία
Κατά τη διάρκεια του εορτασμών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο του “ποδαρικού” εφαρμόζεται σε όλη την Σκωτία. Το γνωστό και στην Ελλάδα έθιμο υπαγορεύει ότι το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού το νέο έτος θα φέρει καλή τύχη. Μάλιστα, στη Σκωτία πρέπει να έχει μαζί του και ένα δώρο, παραδοσιακά ένα μπουκάλι ουίσκι.

Οι Σκωτσέζοι κάνουν επίσης τελετές φωτιάς, κυρίως στο μικρό ψαροχώρι Stonehaven, όπου οι αστοί κάνουν παρέλαση, ενώ πάνω από το κεφάλι τους αιωρούνται μεγάλες φωτιές σε στύλους. Το έθιμο συμβολίζει τον ήλιο, που θα “φωτίσει” το νέο έτος.

Φιλιππίνες

Τα κυκλικά σχήματα, που αντιπροσωπεύουν τα κέρματα, συμβολίζουν την ευημερία για το επόμενο έτος στις Φιλιππίνες. Πολλές οικογένειες στολίζουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους με σωρούς από στρογγυλά φρούτα. Στις 12 τα μεσάνυχτα τρώνε 12 φρούτα, που συμβολίζουν τους 12 μήνες. Κάποιοι άλλοι φορούν πουά ρούχα, που φέρνουν τύχη.

Λευκορωσία

Στην παραδοσιακή γιορτή της Kaliady, οι ανύπαντρες γυναίκες παίζουν παιχνίδια για να προβλέψουν ποια θα παντρευτεί τη νέα χρονιά. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, ένας σωρός από καλαμπόκι τοποθετείται μπροστά από κάθε γυναίκα και ένας κόκορας αφήνεται να επιλέξει σε ποιον σωρό θα πάει. Όποια κοπέλα δεχθεί πρώτη την “επίσκεψη” του κόκορα, θα είναι και η πρώτη που θα παντρευτεί.

Εσθονία

Στο παρελθόν, οι Εσθονοί προσπαθούσαν να φάνε επτά φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του νέου έτους, για να εξασφαλίσουν την αφθονία του φαγητού και τη δύναμη επτά ανδρών, που θα αποκτούσε όποιος το έκανε. Στη σύγχρονη εποχή οι εορταστικές εκδηλώσεις, ειδικά στην πλούσια πρωτεύουσα Ταλίν, επικεντρώνονται τόσο στο φαγητό, όσο και στο ποτό.

Κεντρική και Νότια Αμερική
Στη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα θεωρείται τυχερό να φορούν ειδικά εσώρουχα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Λα Παζ, πωλούνται κυρίως πολύχρωμα εσώρουχα, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του έτους. Τα πιο δημοφιλή χρώματα είναι το κόκκινο και το κίτρινο, αφού το κόκκινο υποτίθεται ότι θα φέρει αγάπη και το κίτρινο χρήματα.
 
Πηγή: newsbeast.gr
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.