Διαφήμιση
Πως η διώρυγα του Σουέζ απειλεί τις θάλασσες μας
Τρίτη, 28 Ιούνιος 2016 20:06
19-souez
 
Η διώρυγα του Σουέζ μπορεί να αποτελεί ένα έργο πνοής για τη ναυτιλία, αφού ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα, αλλά από την άλλη, απειλεί τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, με περισσότερα από 700 είδη να έχουν μεταναστεύσει.
 
Η εισβολή οργανισμών από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αφού υπάρχουν περισσότερα από 100 χρόνια επιστημονικών μελετών.
19-souez-leont
 
Τα τελευταία χρόνια, ύστερα από την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου, αλλά και ύστερα από την πρόσφατη διαπλάτυνση της διώρυγας χωρίς μάλιστα να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα, που θα παρεμπόδιζαν τη μετανάστευση των ειδών και στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί αύξηση των μεταναστευτικών επικίνδυνων ειδών.
 
Το δηλητηριώδες γουρουνόψαρο εντοπίστηκε από το Σουέζ στην Ιταλία, ενώ η τσούχτρα Rhopilema nomadica, τροπικό είδος που εμφανίστηκε στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1970 και θεωρείται πλέον ένα από τα χειρότερα ξενικά είδη.
 
19-souez-medousa 
 
Γιγάντια κοπάδια της τσούχτρας εμποδίζουν την αλιεία και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο τουριστικών ακτών γύρω από τη Μεσόγειο.
 
Στη χώρα μας, η αρχή είχε γίνει με τους γερμανούς το 1940, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα Δωδεκάνησα την ίδια εποχή που είχαν εισβάλει και οι Γερμανοί κατακτητές, και για αυτό ονομάστηκαν έτσι. Σήμερα πλέον οι Γερμανοί έχουν κατακλίσει τις ελληνικές θάλασσες.
 
23-lagokefalos 
 
Μεγάλη απειλή επίσης για τη χώρα μας, αποτελεί ο λαγοκέφαλος, ενώ πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου έκαναν την εμφάνιση τους λεοντόψαρα.  
 
Οι πληθυσμοί και των δυο, δείχνουν γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσονται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
 
Τα παραπάνω είδη δε μπορούν να απορροφηθούν από την τροφική αλυσίδα, αφού αποτελούν ξενικό είδος, με αποτέλεσμα την ταχύτατη επέκταση τους.
19-souez-xartis
 
Οσο δε λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης των ειδών ( πχ περιοχές στη διώρυγα του Σουέζ με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, που θα λειτουργεί ως φράγμα ), σε συνάρτηση με την ολοένα αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου, το μέλλον των θαλασσών μας είναι πολύ δυσοίωνο. 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.