Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Τί να κάνετε εαν παγιδευτείτε από τη φωτιά
Παρασκευή, 06 Αύγουστος 2021 23:45
23-pirkagia
 
Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας. Ακολουθούν μερικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις φωτιές , προκειμένου να μειωθούν τα δυσάρεστα αυτά συμβάντα με τις απρόβλεπτες συνέπειες και πολλές φορές τα αναρίθμητα θύματα και τις ζημιές.
 
Μέτρα προστασίας για πυρκαγιές
-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν κινούμαστε σε αγροτική ή δασική περιοχή.

-Καθαρίζουμε τη στέγη, τις βεράντες, την αυλή μας από σκουπίδια, ξερά χόρτα, κλαδιά και πευκοβελόνες.

-Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά και τους θάμνους γύρω από το σπίτι σε ασφαλή ακτίνα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

-Οι σωροί με τα καυσόξυλα και άλλα εύφλεκτα υλικά πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι.

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν πυρκαγιά( οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 
organic-life
 
-Να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ στην αυλή του σπιτιού ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση  πυρκαγιάς.

-Καθαρίζουμε τους αγρούς που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις, δρόμους και κατοικημένες περιοχές.

-Δεν εγκαταλείπουμε απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα κοντά ή μέσα σε δάση, τάφρους ή αγροτικές εκτάσεις.

-Από 1/5 εως 31/10 δεν επιτρέπεται το κάψιμο κλαδιών και ξερών χόρτων , παρά ΜΟΝΟ μετά από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όταν αντιληφθούμε φωτιά σε δάσος ή αγροτική έκταση ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 112, δίνοντας σαφείς πληροφορίες.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς
• Βγείτε από το σπίτι ή τον εργασιακό σας χώρο σύμφωνα με το σχέδιο διαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείστε και βοηθήστε αυτούς που κινδυνεύουν άμεσα ( παιδιά, ηλικιωμένοι, ζωάκια) και για κανένα λόγο μην γυρίσετε πίσω.

• Αν ο χώρος που πρέπει να διασχίσετε έχει γεμίσει καπνό, γονατίστε στο πάτωμα, κρατήστε το κεφάλι όσο πιο χαμηλά μπορείτε εκεί που ο αέρας είναι πιο καθαρός και κρύος και προχωρήστε προς την έξοδο έρποντας με ταυτόχρονη κάλυψη της μύτης ή του στόματος με μια πετσέτα ή ένα ρούχο.

• Εάν είστε εγκλωβισμένοι, κάνετε σήμα στους Πυροσβέστες μέσω παραθύρου ή αναβοσβήνοντας έναν φακό ή κυματίζοντας κάποιο ανοιχτόχρωμο ρούχο.
 
 

Αν παγιδευτείτε από την φωτιά
Τρέξτε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα. Αν είστε κοντά σε δρόμο, ξαπλώστε κάτω με το πρόσωπο προς το έδαφος ή μπείτε στο χαντάκι στο πρανές του δρόμου και καλυφθείτε με ότι έχετε πρόχειρο, μέχρι να περάσει η πυρκαγιά.
 
Προσπαθήστε να κατευθυνθείτε προς τα ήδη καμμένα.
 
Κατευθυνθείτε από την αντίθετη πλευρά που κινείται η φωτιά. Να έχετε δηλαδη τον αέρα στο μέτωπο. Οπου δείτε να κατευθύνεται ο καπνός, προς τα εκεί πάει και η φωτια.
 
Στο πολύ ακραίο σενάριο, που πλησιάζει η φωτιά επικίνδυνα και σας έχει περικυκλώσει χωρίς να έχετε δίοδο διαφυγής, ανάψτε φωτιά ώστε να δημιουργήσετε μια ακτίνα καμμένου εδάφους και παραμείνετε στο κέντρο του, ώστε να προστατευτείτε από την πυρκαγιά που πλησιάζει. Ετσι δεν θα υπάρχει κάτι επιπλέον να κάψει και ίσως σώσετε τη ζωή σας. Φυσικά μιλάμε μόνον για το ακραίο αυτό φαινομενο. 

Για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η φωτιά είναι «εργαλείο και όχι παιχνίδι». Μην τα αφήνετε να παίζουν με εστίες φωτιάς όπως σπίρτα, αναπτήρες, τσιγάρα, κεριά, ή μ εύφλεκτα υγρά καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς επίβλεψη.

-Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μάθετε την χρήση τους ( ζητήστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία).
Τοποθετείστε τους κοντά στην έξοδο ενός χώρου, σε προσιτές θέσεις ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε την φωτιά με ασφάλεια.
 
-Μην αφήνετε αναμμένα τσιγάρα ή πούρα σε οποιοιδήποτε σημείο. Μπορούν εύκολα να αναποδογυρίσουν καθώς καίγονται , να πέσουν στο χαλί ή σε μια εφημερίδα και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σβήστε τα καλά στο σταχτοδοχείο και βρέξτε τα με νερό, πριν τα πετάξετε στα σκουπίδια.

-Μην αφήνετε μαγειρικά σκεύη χωρίς επίβλεψη. Απομακρύνετε τα από την εστία θερμότητας αν χρειαστεί να φύγετε από την κουζίνα. Η πυρκαγιά αρχίζει όταν σταματάει η προσοχή σας.

-Μην αποθηκεύετε οινόπνευμα, βενζίνη, υγρά καθαρισμού, ασετόν ή νέφτι μέσα στο σπίτι καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Αν υφίσταται αναγκαιότητα για αποθήκευση μικροποσοτήτων διαλυτών ή άλλων επικίνδυνων υλών, αυτό να γίνει σε κατάλληλα δοχεία και μακριά από παιδιά, γυμνή φλόγα ή πηγές θερμότητας.

-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού ανοίγουν εύκολα, σε περίπτωση που χρειαστεί να διαφύγετε άμεσα. Όταν είστε μέσα στο σπίτι, διατηρείτε τα κλειδιά πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες.

-Ετοιμάστε ένα σχέδιο διαφυγής από το σπίτι σε περίπτωση πυρκαγιάς και εξασκηθείτε στην εφαρμογή του. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει δυο διαφορετικούς δρόμους διαφυγής από κάθε δωμάτιο αν είναι δυνατόν και ένα ασφαλές σημείο συνάντησης έξω από το σπίτι και ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.