Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιατί προκαλεί φαγούρα το τσίμπημα του κουνουπιού ;
23-fagoura 
 
Κουνούπι. Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, είναι ικανό να μας σπάσει κυριολεκτικά τα νεύρα, ειδικά μάλιστα εάν είναι βράδυ και τριγυρνάει πάνω από το κεφάλι μας, την ώρα που έχουμε ξαπλώσει, αποδεικνύοντας πως τελικά υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, που όντως το μέγεθος δε μετράει...
 
Γιατί όμως, όταν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι, νιώθουμε φαγούρα ;
 
Καταρχάς, να υπογραμμίσουμε, πως αυτά που μας πίνουν το αίμα είναι θηλυκά. Τυχαίο ; Δε νομίζω…
 
Και όμως υπάρχει εξήγηση. Το θηλυκό κουνούπι, με την προβοσκίδα του, τρυπάει το δέρμα μας και ρουφά μικρή ποσότητα αίματος, την οποία χρειάζεται για την παραγωγή των αυγών του.
 
Κατά τη διαδικασία αυτή και για να εξασφαλίσει ότι το αίμα δεν θα πήξει γύρω από την προβοσκίδα παγιδεύοντάς την, το κουνούπι απελευθερώνει στο δέρμα μας λίγο σάλιο το οποίο περιέχει μία αντιπηκτική ουσία.
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα «αναγνωρίζει ως ξένες ουσίες τις πρωτεΐνες του σάλιου του και εξαπολύει άμεση επίθεση, απελευθερώνοντας μεταξύ άλλων ισταμίνη», λέει στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Τζόναθαν Ντέι, καθηγητής Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
 
organic-life
 
Η ισταμίνη είναι μία αζωτούχος ουσία που παράγεται σε αντίδραση στα ξένα παθογόνα και είναι υπεύθυνη για την έναρξη της φλεγμονώδους αντίδρασης. Είναι επίσης αυτή που ευθύνεται για τον κνησμό, ακριβώς όπως συμβαίνει και στους πάσχοντες από εαρινή επιπεφυκίτιδα, οι οποίοι νιώθουν τα μάτια τους να τους «τρώνε» όταν έρθουν σε επαφή με την γύρη της ατμόσφαιρας, κατά τον δρα Ντέι. Η ισταμίνη ευθύνεται επίσης για τη διόγκωση που παρατηρείται γύρω από το σημείο του τσιμπήματος.
 
Ωστόσο δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο τσίμπημα του κουνουπιού. Άλλοι «τρελαίνονται» στη φαγούρα με το παραμικρό τσίμπημα, άλλοι παρουσιάζουν μεν το διογκωμένο «σπυράκι» αλλά χωρίς κνησμό, και κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι τσιμπήθηκαν.
 
Αυτό σχετίζεται με την αντοχή στα τσιμπήματα των κουνουπιών που προοδευτικά αναπτύσσουμε καθώς μεγαλώνουμε, λέει ο δρ Ντέι. «Οι περισσότεροι ενήλικες συνηθίζουν τα κουνούπια που υπάρχουν στο σπίτι τους και δεν αντιδρούν τόσο έντονα όσο κατά την παιδική ηλικία», αναφέρει.
 
«Αν, όμως, ταξιδέψουν μακριά από αυτό και έρθουν αντιμέτωποι με νέα είδη, θα αναπτύξουν εξίσου έντονη αντίδραση με εκείνη που είχαν ως παιδιά».
 
Τα κουνούπια του Ζίκα
Τα κουνούπια του γένους aedes aegypti που αποτελούν τον κύριο ξενιστή του ιού Ζίκα, τρέφονται την ημέρα, με κορύφωση των τσιμπημάτων τους νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
 
Επειδή πλησιάζουν τους ανθρώπους από πίσω και τσιμπούν στους αστραγάλους και τους αγκώνες, «είναι πιθανό να μην αντιληφθεί κανείς ότι τον τσίμπησαν», λέει ο δρ Μπέντζαμιν Χέινς, εκπρόσωπος των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.
 
Παρότι είναι δραστήρια στη διάρκεια της ημέρας, «μπορεί να μας τσιμπήσουν και το βράδυ σε καλά φωτισμένες περιοχές» ενώ «προτιμούν να τσιμπούν σε κλειστούς χώρους, ιδίως τους ανθρώπους», προσθέτει.
 
Μικρό ποσοστό των ανθρώπων γίνονται ολοένα πιο ευαίσθητοι στο τσίμπημα των κουνουπιών καθώς μεγαλώνουν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
 
Η λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου αντισταμινικού μπορεί να ελαττώσει τον κνησμό, αλλά θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις αντενδείξεις και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους στις οποίες συχνά συμπεριλαμβάνεται υπνηλία (επομένως ίσως δεν είναι κατάλληλα για όσους χειρίζονται μηχανήματα, οδηγούν ή γενικώς χρειάζονται αυξημένη νοητική εγρήγορση).
 
Μία άλλη λύση, τέλος, θα ήταν μία τοπική κορτιζονούχα αλοιφή, αλλά και πάλι καλό είναι να συμβουλευθείτε πρώτα έναν ειδικό
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα νέα Υγείας... 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.