ΕΦΕΤ. Ποια προϊόντα περιέχουν γλουτένη και ποια όχι. Τι να προσέξετε |
![]() ΕΦΕΤ. Ποια προϊόντα περιέχουν γλουτένη και ποια όχι. Τι να προσέξετε
Ενημέρωση σχετικά με τη γλουτένη εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, με σκοπό την προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών.
Η γλουτένη μεταξύ των άλλων, περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, το αλεύρι από μονόκοκκο και δίκοκκο σιτάρι ( ζέα ), αλλά και στο ντινκελ κλπ, ενώ δεν περιέχεται σε τρόφιμα όπως το ρύζι, η πατάτα, το καλαμπόκι κλπ…
Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι η δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να συνδέεται με την αποφυγή αμυλούχων τροφών, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, εφιστάται η προσοχή τόσο ως προς την επιλογή προϊόντων απαλλαγμένων από τη γλουτένη, όσο και ως προς την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, με προσανατολισμό στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν και όχι σε αυτά που δεν μπορούν.
![]() Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη Σιτάρι, Κριθάρι, Σίκαλη, Βρώμη (* λόγω επιμόλυνσης με γλουτένη κατά το στάδιο της συγκομιδής, μεταφοράς, αποθήκευσης ή / και της μεταποίησης), άλευρα ή / και προϊόντα από άλευρα αυτών όπως: ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μούσλι, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια
Αλεύρι από μονόκοκκο σιτάρι (Einkorn)
Αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Ζέα / Emmer)
Αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel / Spelt)
Αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Graham
Αλεύρι τύπου Φαρίνα
Καμούτ
Σιμιγδάλι
Κουσκούς
Πλιγούρι
Βύνη (πχ μπύρα)
Τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη Ρύζι
Πατάτα
Καλαμπόκι (αραβόσιτος)
Χαρούπι
Σόργος
Φαγόπυρο
Κεχρί
Σουσάμι
Ταπιόκα
Αμάρανθος
Teff (είδος σιταριού)
Σπόροι λιναριού
Σόγια
Κινόα
Κάστανο
Ρεβίθι
Γίνεται γνωστό ότι η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, θέτει ειδικές απαιτήσεις για τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν με ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται υποβάλλοντας σε ειδική επεξεργασία τα τρόφιμα που αποτελούνται ή περιέχουν ένα / ή περισσότερα συστατικά από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρούμενες ποικιλίες τους για τη μείωση της γλουτένης ή / και αντικαθιστώντας το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη ή τις διασταυρούμενες ποικιλίες τους με άλλα συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη.
![]() Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης», εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20 mg/Kg ή τα 100 mg/Kg προϊόντος αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεχτικά τη λίστα συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων, καθώς το τρόφιμο μπορεί να περιέχει γλουτένη ή ακόμη και ίχνη αυτής.
Σχετικά με τα μη προ-συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, χρειάζεται η πληροφορία για την παρουσία γλουτένης να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη στον χώρο πώλησης – προσφοράς των μη προ-συσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ αποστάσεως, πριν την πραγματοποίηση της αγοράς.
Υπογραμμίζεται ότι η δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να συνδέεται με την αποφυγή αμυλούχων τροφών, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, εφιστάται η προσοχή τόσο ως προς την επιλογή προϊόντων απαλλαγμένων από τη γλουτένη, όσο και ως προς την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, με προσανατολισμό στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν και όχι σε αυτά που δεν μπορούν.
Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ; |