Διαφήμιση
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ. Η διαφορετική κατάληψη
Τρίτη, 24 Δεκέμβριος 2019 12:17
24-katalipsi

Τελευταία μεγάλο ντόρος γίνεται με τις καταλήψεις και παρουσιάζονται ως στέκια εγκληματικότητας και ναρκωτικών. Φυσικά και υπάρχουν και αυτές, αλλά δεν είναι όλες ίδιες...

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κατάληψη από πολίτες στο Βοτανικό κήπο της Πετρούπολης.

Μια κατάληψη ενεργών πολιτών, που έχουν αναβαθμίσει την πόλη και αποδεικνύουν πως όταν το κράτος και ο δήμος κοιμάται, οι πολίτες μπορούν να δραστηριοποιούνται, να ελπίζουν και να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Να είναι ενεργοί και δραστήριοι και να μην τα περιμένουν όλα από την πολιτεία.

botanikos_1
Πριν την κατάληψη...                         Μετά την... κατάληψη !!!   
 
 
banner

Το... σχέδιο, βοτανικός κήπος Πετρούπολης !!!
Πριν από λίγα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ, επένδυσε ένα υπέρογκο ποσόν και δημιούργησε το βοτανικό κήπο. Έναν χώρο με σπάνια τροπικά φυτά, σε ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης παραπλεύρως, λειτουργούσε και φυτώριο, στο οποίο οι δημότες της Πετρούπολης μπορούσαν να προμηθευτούν δωρεάν δενδρύλλια να φυτέψουν στους κήπους και τα πεζοδρόμια.

botanikos_saltses
Σεμινάρια δημιουργίας σπιτικής σάλτσας...

Τα κονδύλια φαγώθηκαν από επιτήδειους…
Κλασικά όπως γίνεται στην Ελλάδα, όταν αναλαμβάνουν έργα στελέχη, χωρίς να προβούν σε σοβαρή μελέτη και σωστό σχεδιασμό, το μεγαλεπήβολο έργο, δεν… περπάτησε.

Σύμφωνα με αναπόδεικτες καταγγελίες, υπέρογκα ποσά φαγώθηκαν από επιτήδειους και λόγω του ότι ο κήπος κατασκευάστηκε στα πρότυπα του βοτανικού κήπου της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, τελικά το έργο δε λειτούργησε και… εγκαταλείφθηκε !!!

Λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού, τα έξοδα συντήρησης του ήταν τεράστια και ασύμφορα. Αξίζει να αναφερθεί, πως το όλο έργο, χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε και κόστισε 2.000.000,00 € !!!

botanikos_mpira
Δημιουργία σπιτικής μπύρας...

Ο βοτανικός μετατράπηκε σε εστία μολύνσεων, στέκι ναρκωτικών και χωματερή…
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εγκατάλειψη, το γυάλινο κτήριο – θερμοκήπιο βανδαλίστηκε. Ο εξοπλισμός κλάπηκε, τα τζάμια έσπασαν και οι κτηριακές εγκαταστάσεις κινδύνευαν με κατάρρευση.

botanikos_prin
Ο βοτανικός, πριν...

Οι δημότες της πόλης, αντέδρασαν…
Οι δημότες της πόλης αντικρίζοντας την εικόνα αυτή, αντέδρασαν. Με δικά τους έξοδα, μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων, ανακαίνισε το χώρο, του έδωσε ζωή και από άνδρο ναρκωτικών και χωματερή που ήταν, το μετέτρεψε σε ένα στολίδι, ένα εναλλακτικό τόπο ανταλλαγής ιδεών, καφενείου, τόπο συναντήσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ...

botanikos_simera
Ο βοτανικός σήμερα...

Φυσικά βοτανικός κήπος χωρίς μπαξέ δεν υφίσταται. Έτσι λοιπόν στο χώρο υπάρχει και κήπος με φρέσκα λαχανικά. Όχι τόσο για κατανάλωση, μιας και τα προϊόντα δεν επαρκούν, αλλά περισσότερο για παραγωγή και δωρεάν διάθεση σπόρων στους κατοίκους.

botanikos_sporoi
Δωρεάν διάθεση φυτώριων...  

Ο βοτανικός κήπος σήμερα…
Σήμερα, ο βοτανικός κήπος της Πετρούπολης έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό καφενείο. Έναν ελεύθερο χώρο προς όλους, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ένα πολιτισμικό χώρο, στον οποίο θα συναντήσεις ανθρώπους με όρεξη για ζωή, οικολογικές ευαισθησίες, εθελοντισμό και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

botanikos_paidia
Τα... βλαστάρια του βοτανικού !!!

Ενδεικτικά, λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω δωρεάν προς όλους δράσεις, οι οποίες οφείλονται στον εθελοντισμό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των πολιτών.
-Φυτώριο/λαχανόκηπος
-Σεμινάρια καλλιέργειας
-Θεατρική ομάδα (μαθήματα και παραστάσεις)
-Συναυλίες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Δανειστική βιβλιοθήκη
-Μαθήματα ξένων γλωσσών
-Μαθήματα ζωγραφικής
-Μαθήματα μουσικής και χορού
-Σεμινάρια οικιακής οικονομίας. Εργαστήρια κατασκευής σαπουνιού, ζυμαρικών, μπύρας, σάλτσας ντομάτας, ψωμιού κλπ…
-Παιδικό εργαστήρι
-Σεμινάρια πρώτων βοηθειών
-κλπ…

Η κατάληψη του βοτανικού κήπου από τους πολίτες, αν και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως παράνομη, εντούτοις αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι πολίτες όταν θέλουν αντιδρούν. Όταν κάτι δεν τους αρέσει, το αλλάζουν από μόνοι τους χωρίς να περιμένουν τα πάντα από την πολιτεία.

botanikos_mesazontes
Χωρίς μεσάζοντες

Ο χώρος συντηρείται καθαρά και μόνον από την εθελοντική εργασία των πολιτών που συμμετέχουν στη δράση και τη συμβολική τους οικονομική ενίσχυση για το σκοπό αυτό.  

Ο πολιτισμός και η παιδεία πάντα βρίσκει διέξοδο και ανθίζει, παρά την ανικανότητα της πολιτείας. Τρανό παράδειγμα η κατάληψη του βοτανικού κήπου της Πετρούπολης.

botanikos_theatro
Βοτανικός και...πολιτισμός !!!

Μια κατάληψη, διαφορετική από τις άλλες. Μακάρι να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις από πολίτες και σε άλλους δήμους.
 
 
Ο βοτανικός κήπος, βρίσκεται στο χώρο απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Αξίζει να τον επισκευτείτε !!!
 
Γιατι όλες οι καταλήψεις δεν είναι ίδιες. Κάποιες αποτελούν άνδρο εγκληματικότητας και κάποιες άλλες, εστίες πολιτισμού.
 
 
Στο internet λειτουργεί και το blog του βοτανικού κήπου, στην παρακάτω διεύθυνση:  http://www.votanikoskipos.blogspot.gr
 
ΠΡΟΤΑΣΗ Organic Life
Αν και οι καταλήψεις, έχουν πραγματικά διασώσει από την κατάρρευση και μαρασμό αρκετά δημόσια κτήρια, εντούτοις συνεχίζουν να είναι παράνομες…
 
Επειδή λοιπόν οι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων είναι παράνομες, εμείς προτείνουμε όχι την κατάργηση τους, αλλά αντιθέτως, τη διατήρηση και νομιμοποίηση τους…
 
Θα μπορούσε ο Δήμος ή το Δημόσιο, να νοικιάσει σε συμβολικό αντίτιμο τη χρήση του κτηρίου στους πολίτες που το χρησιμοποιούν ή γιατι όχι, να το παραχωρήσει και δωρεάν, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου…
 
Φυσικά, αναφερόμαστε στις καταλήψεις που προάγουν τον πολιτισμό. Σε κάποιες άλλες που αποτελούν άνδρο εγκληματικότητας ή ορμητήριο μπαχαλάκιδων, δεν το κουβεντιάζουμε, θα έπρεπε να είχαν αδειάσει από… εχθές !!!
 
Παναγιώτης Μερεντίτης.

botanikos_photos_

 
 

 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
      
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.