Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ !!!
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 16:36

 

banner

botanikos_9Τελευταία μεγάλο ντόρος γίνεται με τις καταλήψεις σε εγκαταλελειμμένες βίλες και παρουσιάζονται ως στέκια εγκληματικότητας και ναρκωτικών.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κατάληψη από πολίτες στο Βοτανικό κήπο της Πετρούπολης.

Μια κατάληψη ενεργών πολιτών, που έχουν αναβαθμίσει την πόλη και αποδεικνύουν πως όταν το κράτος και ο δήμος κοιμάται, οι πολίτες μπορούν να δραστηριοποιούνται, να ελπίζουν και να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Να είναι ενεργοί και δραστήριοι και να μην τα περιμένουν όλα από την πολιτεία.

botanikos_1
Πριν την κατάληψη...                         Μετά την... κατάληψη !!!   

Το... σχέδιο, βοτανικός κήπος Πετρούπολης !!!
Πριν από λίγα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ, επένδυσε ένα υπέρογκο ποσόν και δημιούργησε το βοτανικό κήπο. Έναν χώρο με σπάνια τροπικά φυτά, σε ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης παραπλεύρως, λειτουργούσε και φυτώριο, στο οποίο οι δημότες της Πετρούπολης μπορούσαν να προμηθευτούν δωρεάν δενδρύλλια να φυτέψουν στους κήπους και τα πεζοδρόμια.

botanikos_saltses
Σεμινάρια δημιουργίας σπιτικής σάλτσας...

Τα κονδύλια φαγώθηκαν από επιτήδειους…
Κλασικά όπως γίνεται στην Ελλάδα, όταν αναλαμβάνουν έργα στελέχη, χωρίς να προβούν σε σοβαρή μελέτη και σωστό σχεδιασμό, το μεγαλεπήβολο έργο, δεν… περπάτησε.

Σύμφωνα με αναπόδεικτες καταγγελίες, υπέρογκα ποσά φαγώθηκαν από επιτήδειους και λόγω του ότι ο κήπος κατασκευάστηκε στα πρότυπα του βοτανικού κήπου της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, τελικά το έργο δε λειτούργησε και… εγκαταλείφθηκε !!!

Λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού, τα έξοδα συντήρησης του ήταν τεράστια και ασύμφορα. Αξίζει να αναφερθεί, πως το όλο έργο, χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε και κόστισε 2.000.000,00 € !!!

botanikos_mpira
Δημιουργία σπιτικής μπύρας...

Ο βοτανικός μετατράπηκε σε εστία μολύνσεων, στέκι ναρκωτικών και χωματερή…
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εγκατάλειψη, το γυάλινο κτήριο – θερμοκήπιο βανδαλίστηκε. Ο εξοπλισμός κλάπηκε, τα τζάμια έσπασαν και οι κτηριακές εγκαταστάσεις κινδύνευαν με κατάρρευση.

botanikos_prin
Ο βοτανικός, πριν...

Οι δημότες της πόλης, αντέδρασαν…
Οι δημότες της πόλης αντικρίζοντας την εικόνα αυτή, αντέδρασαν. Με δικά τους έξοδα, μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων, ανακαίνισε το χώρο, του έδωσε ζωή και από χωματερή που ήταν, το μετέτρεψε σε ένα στολίδι, ένα εναλλακτικό τόπο ανταλλαγής ιδεών, καφενείου, τόπο συναντήσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ...

botanikos_simera
Ο βοτανικός σήμερα...

Φυσικά βοτανικός κήπος χωρίς μπαξέ δεν υφίσταται. Έτσι λοιπόν στο χώρο υπάρχει και κήπος με φρέσκα λαχανικά. Όχι τόσο για κατανάλωση, μιας και τα προϊόντα δεν επαρκούν, αλλά περισσότερο για παραγωγή και δωρεάν διάθεση σπόρων στους κατοίκους.

botanikos_sporoi
Δωρεάν διάθεση φυτώριων...  

Ο βοτανικός κήπος σήμερα…
Σήμερα, ο βοτανικός κήπος της Πετρούπολης έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό καφενείο. Έναν ελεύθερο χώρο προς όλους, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ένα πολιτισμικό χώρο, στον οποίο θα συναντήσεις ανθρώπους με όρεξη για ζωή, οικολογικές ευαισθησίες, εθελοντισμό και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

botanikos_paidia
Τα... βλαστάρια του βοτανικού !!!

Ενδεικτικά, λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω δωρεάν προς όλους δράσεις, οι οποίες οφείλονται στον εθελοντισμό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των πολιτών.

-Φυτώριο/λαχανόκηπος

-Σεμινάρια καλλιέργειας

-Θεατρική ομάδα (μαθήματα και παραστάσεις)

-Συναυλίες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Δανειστική βιβλιοθήκη

-Μαθήματα ξένων γλωσσών

-Μαθήματα ζωγραφικής

-Μαθήματα μουσικής και χορού

-Σεμινάρια οικιακής οικονομίας. Εργαστήρια κατασκευής σαπουνιού, ζυμαρικών, μπύρας, σάλτσας ντομάτας, ψωμιού κλπ…

-Παιδικό εργαστήρι

-Σεμινάρια πρώτων βοηθειών

-κλπ…

Η κατάληψη του βοτανικού κήπου από τους πολίτες, αν και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως παράνομη, εντούτοις αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι πολίτες όταν θέλουν αντιδρούν. Όταν κάτι δεν τους αρέσει, το αλλάζουν από μόνοι τους χωρίς να περιμένουν τα πάντα από την πολιτεία.

botanikos_mesazontes
Χωρίς μεσάζοντες

Ο χώρος συντηρείται καθαρά και μόνον από την εθελοντική εργασία των πολιτών που συμμετέχουν στη δράση και τη συμβολική τους οικονομική ενίσχυση για το σκοπό αυτό.  

Ο πολιτισμός και η παιδεία πάντα βρίσκει διέξοδο και ανθίζει, παρά την ανικανότητα της πολιτείας. Τρανό παράδειγμα η κατάληψη του βοτανικού κήπου της Πετρούπολης.

botanikos_theatro
Βοτανικός και...πολιτισμός !!!

Μια κατάληψη, διαφορετική από τις άλλες. Μακάρι να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις από πολίτες και σε άλλους δήμους. 

Ο βοτανικός κήπος, βρίσκεται στο χώρο απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Αξίζει να τον επισκευτείτε !!!  

Στο internet λειτουργεί και το blog του βοτανικού κήπου, στην παρακάτω διεύθυνση:  
http://www.votanikoskipos.blogspot.gr

Παναγιώτης Μερεντίτης.

botanikos_photos_

 

 

 


Επιστροφή στην ενότητα ενδιαφέροντα  

 

      

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.