Γιατί η ντομάτα του εμπορίου είναι σα να τρως σανό ; |
Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2015 12:44 |
![]() Οποιος έχει δοκιμάσει ντομάτα που ο ίδιος ή κάποιος φίλος έχει φυτέψει, σίγουρα έχει διαπιστώσει τη μεγάλη διαφορά στη γεύση από αυτή του εμπορίου, που πολλές φορές είναι σα να τρως σανό.
Που οφείλεται όμως το γεγονός πως πλέον δύσκολα μπορούμε να βρούμε ντομάτα με μεστή γεύση ;
Ο σημαντικότερος λόγος είναι πως πολλές φορές οι ντομάτες μαζεύονται άγουρες ώστε να μην προσβληθούν από ζιζάνια, καταστραφούν κατά τη μεταφορά ή ακόμα και για να διατηρηθούν περισσότερο πριν αρχίσουν να σαπίζουν.
Το γεγονός πως δε δίνεται η ευκαιρία στον καρπό να ωριμάσει επάνω στο φυτό, καθώς και το γεγονός πως αρκετές από αυτές προέρχονται από θερμοκήπια, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε την πραγματική γεύση της ντομάτας, πολλές φορές ακόμα και εάν είναι και βιολογικής καλλιέργειας.
Φυσικά υπάρχουν ντομάτες του εμπορίου οι οποίες είναι πραγματικό άρωμα, αλλά τις περισσότερες φορές, η αλήθεια είναι πως η γεύση μας απαογοητεύει...
Ακόμα όμως και όταν ωριμάζουν στο φυτό τους και μεταφέρονται με προσοχή, οι ντομάτες είναι και πάλι άνοστες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ εξέτασαν το ζήτημα της ντομάτας και ανακάλυψαν μια γενετική αιτία αυτής της εξέλιξης.
Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ευθύνεται μια γενετική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 70 χρόνια και που γρήγορα υιοθετήθηκε από τους μεγάλους καλλιεργητές ντομάτας. Πρόκειται για μια μετάλλαξη στην οποία υποβάλλονται σκόπιμα οι σύγχρονες ντομάτες διότι τους προσδίδει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση όταν ωριμάζουν.
Δυστυχώς, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η μετάλλαξη που δίνει το κόκκινο χρώμα απενεργοποιεί το γονίδιο που παράγει τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που περιείχαν οι ντομάτες στο παρελθόν.
Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν εκ νέου το απενεργοποιημένο γονίδιο, ο ώριμος καρπός περιείχε 20% περισσότερα σάκχαρα και 20-30% περισσότερα καροτενοειδή, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν ομοιόμορφη.
Εμείς θα σας προτείναμε να αγοράζετε βιολογικές ντομάτες από κάποιο κατάστημα βιολογικών ή κάποια λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών.
Το καλύτερο όμως θα ήταν του χρόνου να φυτέψετε στον κήπο ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας τις δικές σας βιολογικές ντομάτες. Δείτε εδώ πώς να καλλιεργήσετε βιολογική ντομάτα στον κήπο ή τη γλάστρα.
|