Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βιολογικό αλεύρι vs συμβατικού. Διαφορές σε καλλιέργεια και διατροφική αξία
08-aleuri
 
  Βιολογικό αλεύρι vs συμβατικού.
           Διαφορές σε καλλιέργεια και διατροφική αξία
 
Το βιολογικό αλεύρι, κατέχει ίσως τη σημαντικότερη θέση στη βάση της διατροφής. Προέρχεται κυρίως  σιτάρι και ακολουθεί το κριθάρι, η σίκαλη και το καλαμπόκι, ενώ θα βρούμε και βιολογικά άλευρα από ρύζι, από όσπρια, σόγια, αλλά και ξηρούς καρπούς.
 
Το βιολογικό αλεύρι , προέρχεται από δημητριακά, ρύζι, όσπρια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τις επιταγές της βιολογικής γεωργίας.
 
Πέραν της καλλιέργειας και ίσως ακόμα και σημαντικότερο παράγοντα, για να επιλέγουμε βιολογικά, αποτελεί η αποθήκευση και η διατήρηση του βιολογικού αλευριού, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται επικίνδυνα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. 
 
 

organic-life
 
 
Ας δούμε λοιπόν κάποια γενικά χρήσιμα στοιχεία για το αλεύρι και θα επανέλθουμε στο τέλος και πάλι στο βιολογικό αλεύρι, ώστε να δούμε που διαφέρει, τόσο ως προς την καλλιέργεια, όσο και ως προς τη διατροφική αξία.
 
Οι κυριότεροι τύποι βιολογικών αλευριών:
Βιολογικό σκληρό αλεύρι : Έχει υποκίτρινο χρώμα και είναι ιδανικό για ψωμί και φύλλο για πίτες. Είναι πλούσιο σε γλουτένη, (πρωτεΐνη σιταριού), και δίνει ελαστικότητα και όγκο στη ζύμη.
 
Βιολογικό μαλακό αλεύρι : Έχει άσπρο χρώμα και είναι ιδανικό για ζαχαροπλαστική καθώς η ζύμη δεν έχει ελαστικότητα και δε φουσκώνει. Μικρή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και γλουτένη.
 
Βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις : Προέρχεται από την ανάμιξη σκληρού και μαλακού σιταριού αλλά έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το σκληρό σιτάρι. Όπως μαρτυρά και το όνομά του είναι ιδανικό και για ζύμες αλλά και στη ζαχαροπλαστική.
 
Βιολογική φαρίνα ( αλεύρι που φουσκώνει μόνο του )  : Σ’ αυτόν τον τύπο προστίθενται από την αρχή οι ουσίες που θα διογκώσουν το τελικό προϊόν. Είναι ιδανικό για όλα τα παρασκευάσματα που επιθυμούμε να γίνουν αφράτα και ανάλαφρα.
 
Βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης : Προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού του σιταριού. Για αυτό το λόγο έχει πιο έντονη και γεμάτη γεύση και είναι πηγή διαιτητικών ινών με πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες B1, B3 και μεταλλικά στοιχεία.
 
Βιολογικό σιμιγδάλι : Υπάγεται στην κατηγορία του σκληρού αλεύρου, καθώς παράγεται από το ενδόσπερμα του και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
 
 
 
 
Βιολογικό αλεύρι ζέας
Τα τελευταία χρόνια, επανήλθε δυναμικά στην αγορά, το βιολογικό αλεύρι ζέας ή ζειάς και θεωρούμε πως αξίζει μια ειδική αναφορά.

Αποτελεί ένα αρχαίο σπόρο, ο οποίος είχε αντικατασταθεί από άλλα πιο εμπορικά δημητριακά μεγαλύτερης και αποδοτικότερης απόδοσης.

Έκανε όμως ένα δυναμικό come back, αφού ανακαλύφθηκαν οι πλούσιες διατροφικές του ιδιότητες, αφού έχει υψηλές ποσότητες μαγνησίου και φυτικών ινών και μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη στο αίμα, ενώ η λυσίνη που περιέχει, βοηθά στην καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών.
 
Πως παράγεται το βιολογικό αλεύρι.
Όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν πολλοί τύποι βιολογικών αλευριών, ακόμα και από όσπρια ή ξηρούς καρπούς.
 
Ας δούμε όμως τη διαδικασία παραγωγής του πιο διαδεδομένουτύπου αλευριού, αυτό του σίτου.

Αφού το βιολογικό σιτάρι, καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, πραγματοποιείται ο θερισμός του, τον οποίο στις ημέρες μας έχουν αναλάβει οι θεριστικές μηχανές, μετατρέποντας μια κοπιαστική διαδικασία, σε… παιχνιδάκι.
 
Στη συνέχεια ο καρπός διαχωρίζεται από τους μίσχους, καθαρίζεται και αφαιρούνται ξένα σώματα και ακαθαρσίες.
 
Με βούρτσισμα αφαιρείται τμήμα του εξωτερικού φλοιού και τοποθετείται σε δοχεία με νερό για να υγρανθεί και να γίνει το γνωστό μας πίτουρο.
 
Επειτα αναμιγνύονται οι διάφοροι τύποι σιτηρών, ώστε να παραχθεί το απαιτούμενο μείγμα για την τελική άλεση.
 
Αμέσως μετά, ακολουθεί ο πρώτος καθαρισμός, που περιλαμβάνει επιπλέον βούρτσισμα για να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και η τοποθέτηση σε ηλεκτρονικά διαβροχεία απ’ όπου θα ρυθμιστεί και το τελικό ποσοστό υγρασίας.
 
Στο δεύτερο και τελικό καθαρισμό, όταν φτάσει το μείγμα στα επιθυμητό αποτέλεσμα περνά από τη διαδικασία της άλεσης, ανάλογα τον τύπο του αλευριού που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
 
Κύλινδροι σπάνε και διαχωρίζουν το πίτουρο από το ενδόσπερμα, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται, έως ότου επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και τελικό προϊόν.
 
Βιολογικό αλεύρι
Το βιολογικό αλεύρι προέρχεται από δημητριακά ή άλλους καρπούς πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, απουσία φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων κατά την παραγωγή τους.
 
 
balloon-tsantes
 

Πλέον βιολογικό αλεύρι, υπάρχει σε όλες τις μορφές και τύπους, ακόμα και από όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς κλπ…
 
Βιολογικό αλεύρι Vs συμβατικού και διατροφική αξία
Σύμφωνα με έρευνες, το βιολογικό αλεύρι σίτου και ντίνκελ, ενισχύει τη μνήμη, αφού περιέχει σε μεγαλύτερες ποσότητες την πρωτεΐνη στήριξης, που σταθεροποιεί τα συμπλέγματα μνήμης του εγκεφάλου.
 
Το βιολογικό αλεύρι, και ιδιαίτερα το ντίνκελ, δεν φράζει τις αρτηρίες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη. Ακόμη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
 
Γενικά θα λέγαμε, πως το βιολογικό αλεύρι, είναι πιο υγιεινό, μιας και παράγεται από εξ ολοκλήρου βιολογικές πρώτες ύλες, με ήπιες μεθόδους καλλιέργειας, ενώ η απουσία χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μας προφυλάσσει από επικίνδυνες ασθένειες. 
 
10-eu-organicΠως θα αναγνωρίσετε τα βιολογικά άλευρα ;
Όλα τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα, οφείλουν να φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο το ενιαίο logo σήμανσης των βιολογικών προϊόντων, το οποίο θεσπίστηκε από τον Ιούλιο του 2010 και δεν είναι άλλο από το γνωστό μας πράσινο φύλλο.
 
 
Τυπικές πρακτικές βιολογικής γεωργίας
Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:

• Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων, ζωικών αντιβιοτικών, συντηρητικών και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές.
 
•Αμειψισπορά ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
 
•Απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
 
•Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων , όπως το ζωικό κοπρολίπασμα ή οι τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα.
 
•Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής
 
•Εκτροφή ζώων ελευθέρας βοσκής, και όχι ενσταβλισμένων με την χρήση βιολογικών ζωοτροφών.
 
•Εφαρμόζοντας κτηνοτροφικές πρακτικές για την εκτροφή ζώων κατάλληλες για τις διαφορετικές ράτσες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 

 

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.