Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βιολογικά τρόφιμα και υγεία VS συμβατικών. Ερευνα Ευρωκοινοβουλίου
16-biologika 
 
Ερευνα Ευρωκοινοβουλίου. Είναι καλύτερα τα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία από τα συμβατικά ;
 
Ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health θέτει το ερώτημα και δίνει απαντήσεις αν τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας είναι καλύτερα για την υγεία από τα τρόφιμα συμβατικής καλλιέργειας.
 
Την έρευνα παρήγγειλε το Ευρωκοινοβούλιο και βασίζεται στην ανάγνωση 300 ντοκουμέντων. Συμπέρασμα: τα βιολογικά τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μια εγγύηση εναντίον κάποιων παθολογιών, αλλά «αυτό βρίσκεται στο στάδιο των υποθέσεων», δηλώνει η Emmanuelle Kesse-Guyot, μια από τις ερευνήτριες. Γιατί; «Διότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες στον πληθυσμό για να φτάσουμε στο στάδιο των αποδείξεων», απαντά.
 
24-organic-life
 
Ως σήμερα πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει για το συγκεκριμένο αντικείμενο, κι αυτό γιατί απαιτείται πολύς χρόνος και χρήματα. Μια από τις πιο πρόσφατες ήταν το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα QLIF (Quality Low Input Food) «στα συστήματα παραγωγής της βιολογικής καλλιέργειας από το 2004 ως το 2009», καθώς και η ανάλυση από το πανεπιστήμιο του Newcastle.
 
Με γενικό τρόπο, όλες αυτές οι έρευνες κάνουν λόγο για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων. Τα ίδια λέει και η βρετανική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο American journal of clinical nutrition, το 2009. Αναφέρουν δηλαδή ότι η μικρότερη έκθεση των καταναλωτών στα φυτοφάρμακα μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας.
 
Επίσης, τα βιολογικά γαλακτοκομικά και κρέατα περιέχουν περισσότερο Ωμέγα-3 από τα συμβατικά, ενώ στα βιολογικά αναφέρεται περισσότερη βιταμίνη C και πολυφαινόλες, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
 
Επιδημειολογικές μελέτες αναφέρουν επίσης ότι οι συνέπειες των φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα αρνητικές στο γνωστικό σύστημα των παιδιών. Επίσης, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά βιολογικά τρόφιμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους λεμφαδένες.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα σύστημα υποθέσεων που συμπίπτουν αλλά «πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές συνέπειες στον άνθρωπο», όπως αναφέρει η ερευνήτρια.
 
Οι μόνες επιμολύνσεις που μπορούν να έχουν οι βιολογικές καλλιέργειες «είναι κατά την μεταφορά με φορτηγά τα οποία δεν έχουν καθαριστεί» ή εξαιτίας «του ανέμου ο οποίος μεταφέρει στις βιολογικές καλλιέργειες φυτοφάρμακα από το ένα χωράφι στο άλλο», όπως αναφέρει ο Etienne Gangneron, της εθνικής συνομοσπονδίας συνδικάτων βιολογικής καλλιέργειας.

Παρότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν καταναλώνονται από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, εντούτοις οι αριθμοί ανεβαίνουν με τρομερή ταχύτητα στον κόσμο. Στην Ευρώπη, η βιολογική αγορά μεγάλωσε κατά 10% μεταξύ 2013 και 2015 και έφτασε τα 7 δις ευρώ τζίρο το 2016.

«Είναι δύσκολο να περάσουμε από την συμβατική στη βιολογική γεωργία. Τα βιολογικά απαιτούν μεγαλύτερη τεχνική» δηλώνει ο Etienne Gangneron και σημειώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι τα αγριόχορτα που μειώνουν την παραγωγή.
 
«Υπάρχουν εναλλακτικές στα φυτοφάρμακα, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Πρέπει η έρευνα να ακολουθήσει τους καλλιεργητές».
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Eπιστροφή στην ενότητα βιολογικά vs συμβατικών

 

 

 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.