Rib trip. Σε Παλαιό Τρίκερι και Αγία Κυριακή με φουσκωτό |
Το ταξιδιωτικό πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Dole Hellas
Εάν τα σμαράγδια ήταν νησιά, τότε σίγουρα το Παλαιό Τρίκερι, θα ήταν ένα από τα πολυτιμότερα και κυρίως όσο διατηρεί ακόμα αυτή την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Φύγαμε λοιπόν από το Λαύριο με το φουσκωτό, διασχίσαμε τον Ευβοϊκό και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε, τον ομορφότερο προορισμό της ευρύτερης περιοχής.
Καλοκαίρι 2024 και περνάμε κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας ύστερα από δυο διανυκτερεύσεις σε Κάρυστο και Αλμυροπόταμο.
Διασχίσαμε ολόκληρο τον Βόρειο Ευβοϊκό και επιτέλους πιάσαμε Παγασητικό κόλπο, στον οποίο μας περίμενε μια φιλική παρέα.
Πλώρη λοιπόν, για Παλαιό Τρίκερι.
Αξίζει να σημειωθεί, πως άλλο είναι το Τρίκερι και διαφορετικό το Παλαιό Τρίκερι και ας το μπερδεύουν αρκετοί. Το Τρίκερι, με το γραφικό λιμάνι της Αγίας Κυριακής, είχε για αιώνες τον χαρακτήρα νησιού, καθώς ήταν ευκολότερα προσβάσιμο δια θαλάσσης, από τον Παγασητικό κόλπο, παρά από την ορεινή ενδοχώρα. Ετσι, πολλοί θεωρούσαν πως πρόκειται για νησί.
Τη δεκαετία του 1970, κατασκευάστηκε δρόμος, οπότε βαθμιαία ο προσανατολισμός του οικισμού άλλαξε. Αλλά η φήμη παρέμεινε ζωντανή, με αποτέλεσμα στη συνείδηση αρκετών και σήμερα να φαντάζει ως νησιωτικός προορισμός. Η πραγματική όμως νησίδα, είναι το Παλαιό Τρίκερι…
![]() Ο τόπος ήταν γνωστός ήδη από την αρχαιότητα, ορισμένοι θεωρούν μάλιστα ότι εκεί βρισκόταν η Κικύνηθος που αναφέρει ο Όμηρος –πράγμα που σημαίνει ότι το νησί ήταν κατοικημένο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια.
Οι ανασκαφές έχουν επιβεβαιώσει ότι εκείνη την εποχή υπήρχε πράγματι κάτι σαν εμπορικός σταθμός στη σημερινή θέση Καβάκι, δεν έχουν βρει όμως κανένα ίχνος πόλης: χρονικά, τα αμέσως επόμενα αρχιτεκτονικά λείψανα ανάγονται στην κλασική και στην ελληνιστική περίοδο.
![]() Το Παλαιό Τρίκερι συνέχισε πάντως να υφίσταται ως οικισμός μέχρι και τα μέσα περίπου του 17ου αιώνα, όταν ο πληθυσμός του αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει λόγω επιδρομών από Αλγερινούς και Βέρβερους πειρατές, μετοικώντας στα ηπειρωτικά της Μαγνησίας.
Από τους δικούς του κατοίκους ιδρύθηκε τότε το Τρίκερι, οπότε το νησί έμεινε πλέον γνωστό ως Παλαιό Τρίκερι. Βαθμιαία, με την εξάλειψη της πειρατείας, κάποιοι επέστρεψαν.
Περιήλθε στο ελληνικό κράτος το 1881. Η ήρεμη ζωή του διαταράχθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, καθώς ήδη από το 1948 επιλέχθηκε από τις αρχές ως τόπος εξορίας γυναικών με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό σταμάτησε τελικά το 1953, ωστόσο το γεγονός άφησε έντονο αποτύπωμα στην τοπική ιστορία και σφυρηλάτησε σχέσεις οι οποίες ακόμα κρατάνε: κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουνίου, όσες από τις παλιές εξόριστες βρίσκονται εν ζωή επιστρέφουν στο Παλαιό Τρίκερι και καταθέτουν στεφάνι σε αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στον οικισμό.
Παρά τη γειτνίασή του με το νότιο Πήλιο, το Παλιό Τρίκερι δεν δείχνει να συμμερίζεται την τουριστική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά του Βουνού των Κενταύρων. Παραμένει έτσι «εκτός ραντάρ»: ένας προορισμός με χαμηλό προφίλ, ο οποίος δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν ταξιδιωτικές ανέσεις και πολυσύχναστους προορισμούς.
Όσο για παραλίες, μπορεί να είναι τέσσερις όλες κι όλες (η Πράσινη Άμμος, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Γεώργιος, η Αφετκά ), μα θα σας αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά τους. Δεν υπάρχει βέβαια καμιά εκτεταμένη αμμουδιά εδώ. Ωστόσο ο ίσκιος των ελαιόδεντρων, που απλώνονται σχεδόν ως την ακτή, φτάνει και περισσεύει.
Μονή Παναγιάς Ευαγγελίστριας Παλαιό Τρίκερι
Κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού, αποτελεί η Μονή Παναγιάς Ευαγγελίστριας ή καστρομονάστηρο της Παναγίας, που προσφέρεται για μία διαφορετική εμπειρία διαμονής σε κάποιο από τα κελιά του με ελάχιστο κόστος.
Η μονή ως τόπος εξορίας στο Παλαιό Τρίκερι
Ως τόπος εξορίας, εδώ έζησαν από το 1948 έως το 1953 πέντε χιλιάδες γυναίκες πολιτικές εξόριστες. Εμεναν οι περισσότερες σε σκηνές έξω από τη Μονή και είχαν «διαδεχτεί» τους άντρες εξόριστους που προηγήθηκαν.
Το χειμώνα του 1949 τις μετέφεραν στη Μακρόνησο και τον Αύγουστο του 1950 που ξαναγύρισαν ( γύρω στις πεντακόσιες ) στο Παλιό Τρίκερι αρνήθηκαν να μπούνε στο προηγούμενο στρατόπεδο, έμειναν ένα μήνα στο ύπαιθρο και στο τέλος, ύστερα από μια νεροποντή, έκαναν κατάληψη των κενών χώρων του μοναστηριού.
Το μοναστήρι οικοδομήθηκε το 1825-1837 στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Αφορμή για την κτίση του της Ιεράς μονής στάθηκε το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας ελιάς και άλλα θαύματα που επακολούθησαν.
Μοναχοί δεν υπάρχουν. Τον χώρο φροντίζουν καθημερινά με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν ευγενικές γυναίκες του οικισμού.
Οι ίδιες μεριμνούν ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να φιλοξενηθεί με άνεση σε κάποιο από τα περιποιημένα κελιά με ελάχιστο τίμημα μόλις 10 ευρώ το δίκλινο.
Αγία Κυριακή / Τρίκερι
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|