Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πόσο πιο θρεπτικά είναι τα βιολογικά προϊόντα ; Τί έδειξε έρευνα 33 πανεπιστημίων
04-biologika
 
Βιολογικά προϊόντα vs συμβατικών. Τί έδειξε έρευνα 33 πανεπιστημίων

Από μεγάλη μελέτη ( QLIF-Integrated Project Quality Low Input Food ) που συμμετείχαν 33 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, διήρκησε 4 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( με 18 εκ. ευρώ ), προέκυψε ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και άλλων προστατευτικών για την υγεία συστατικών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιείχαν περίπου 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ το βιολογικό γάλα είχε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων από το συμβατικό ( περίπου κατά 90%).
 
 
Σε προηγούμενη μελέτη (τη σημαντικότερη και ίσως την πιο αμερόληπτη διεθνώς ) που έγινε από την AFSSA(Agence française de sécurité sanitaire des aliments) με την αξιοποίηση αναλύσεων Γαλλικών οργανισμών και αποτελεσμάτων ανεξάρτητων μελετών άλλων χωρών της περιόδου 1980-2003 προέκυψαν αναλυτικά τα ακόλουθα στοιχεία:  

Περιεκτικότητα σε ίνες :
Τα βιολογικά λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ( ίνες ) από τα συμβατικά κάτι που δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει σε ορισμένα φρούτα.  

Υδατάνθρακες:
Στα επίπεδα υδατανθράκων υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το είδος που δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πρωτεΐνες:
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των βιολογικών δημητριακών είναι χαμηλότερη από αυτήν των συμβατικών, πιθανόν λόγω των χαμηλότερων εισροών αζώτου.

Λιπίδια:
Το κρέας των ζώων που εκτρέφονται βιολογικά έχει μειωμένη ενδομυϊκή περιεκτικότητα σε λίπος, περισσότερα αμινοξέα, υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων και χαμηλότερα μονοακόρεστων λιπαρών.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία:
Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές τα βιολογικά έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και μαγνησίου ενώ σε ορισμένα λαχανικά παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου.

Βιταμίνες:
Παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C ( π.χ πατάτες) αλλά σχετικά μικρές θετικές
διαφορές σε β-καροτένιο στα λαχανικά.

Φυτο-μικροσυστατικά (phytomicroconstituants):
Παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα σε πολυφαινόλες στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά και σχετικά χαμηλότερες θετικές διαφορές στα επίπεδα λυκοπενίου.
 
Όπως συμπεραίνεται στην έρευνα παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής, τα βιολογικά φαίνεται να υπερτερούν των συμβατικών και λόγω των τεχνικών επεξεργασίας τους οι οποίες δεν καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες ή τα λοιπά ωφέλιμα συστατικά τους (βιταμίνες, κ.τ.λ.).

Σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια η βιολογική παραγωγή υπερτερεί συντριπτικά έναντι της συμβατικής αφού δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και ορμόνες.  

Φυτοφάρμακα:
Όλες οι διαθέσιμες μελέτες και τα στοιχεία που αναλύθηκαν έδειξαν ότι το σύνολο σχεδόν των βιολογικών δεν περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.

Στις λίγες περιπτώσεις που βρέθηκαν κάποια ίχνη επρόκειτο για διασταυρούμενη μόλυνση από συμβατικές καλλιέργειες.

Μυκοτοξίνες:
Όσον αφορά τις μυκοτοξίνες ( όπου θεωρητικά τα βιολογικά μειονεκτούν ) δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα συμβατικά, σε ορισμένα μάλιστα προϊόντα η κατάσταση ήταν καλύτερη στα βιολογικά.

Νιτρικά:
Λόγω της απαγόρευσης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων,  τα επίπεδα νιτρικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πολύ χαμηλότερα των συμβατικών.  

Μικροβιακοί και παρασιτικοί παράγοντες:
Η χρησιμοποίηση κοπριάς για λίπανση ενέχει υψηλότερους κινδύνους μικροβιακής ή παρασιτικής μόλυνσης για τα βιολογικά προϊόντα, αλλά από την μελέτη δε διαπιστώθηκαν μολύνσεις ούτε κατέστη δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.