Διαφήμιση
Βιοδυναμική καλλιέργεια. Τί είναι, ποιές οι αρχές της. Βιοδυναμική καλλιέργεια η... "ακραία" βιολογική !!!
15-biodinamiki-kalliergeia 
 
Βιοδυναμική Καλλιέργεια
Κατά πολλούς, η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια «ακραία» βιολογική καλλιέργεια, απόλυτα φυσική και συνειδητοποιημένη πνευματικά, με βάση τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις, το ευρύτερο περιβάλλον και το σύμπαν.
 
Σας μπλοκάραμε ; πάμε λοπόν να το... ξεδιαλύνουμε.
 
Ποιές είναι οι αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας ;
Σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η αντίληψη και η αντιμετώπιση της φύσης είναι ολιστική.
 
Κάθε οργανισμός είναι μέρος ενός συνόλου, που αλληλοεξαρτάται και επηρεάζεται. Τα φυτά, στηρίζονται στη γη, στο νερό, στον αέρα (το φως) και στη φωτιά (τη θερμότητα), δυνάμεις που εκφράζονται στο φυτό.
 
Έτσι, οι ρίζες τα φύλλα, τα άνθη ο καρπός, δεν είναι παρά εκφράσεις αυτών των δυνάμεων. Δύο δυνάμεις αντιδιαστέλλονται συνεχώς στα φυτά: η μία τα υψώνει προς τα άνω (προς τον ήλιο) και η άλλη τα τραβά προς τα κάτω, προς τη γη.
 
Η βιοδυναμική καλλιέργεια, βασίζεται στην ανθρωποσοφική διδασκαλία του Rudolph Steiner, ειδικά στις οκτώ διαλέξεις που έδωσε το 1924 στο Schloss Kobervwitz στην τότε Σιλέσια της Γερμανίας, τώρα Πολωνία.
 
Πίστευε, πως η εισαγωγή της χημικής καλλιέργειας αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα. Πεπεισμένος ότι η ποιότητα του φαγητού στην εποχή του είχε υποβιβαστεί, πίστευε ότι η πηγή του προβλήματος ήταν τα τεχνητά λιπάσματα και εντομοκτόνα όχι μόνο λόγω των χημικών και βιολογικών ιδιοτήτων τους αλλά και λόγω της πνευματικής ανεπάρκειας στην όλη χημική προσέγγιση της γεωργίας.
 
Ο Rudolph Steiner αντιλαμβανόταν τον κόσμο και ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν, ως ταυτόχρονα πνευματική και υλική υπόσταση στη φύση, μια προσέγγιση που ονομάστηκε monism.
 
Επίσης πίστευε πως η ζωντανή ύλη διέφερε από την νεκρή, άποψη η οποία είναι κοινώς γνωστή ως ζωτικότητα. Ο όρος Βιοδυναμική προήλθε από τους υποστηρικτές του Στάινερ.
 
Ο Rudolph Steiner πρότεινε ότι το ιδανικό αγρόκτημα θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, με ζώα που θα παρέχουν αρκετό λίπασμα για τη γονιμότητα του εδάφους και οι συγκομιδές του θα ταΐζουν τα ζώα.
 
Αυτό δεν απέχει από τις έννοιες που προτείνονται από την ιδέα της μόνιμης καλλιέργειας.
 
Στον κήπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε όλα τα φυτικά απορρίμματα και τρόφιμα μέσω της κομποστοποίησης, για να κρατήσουμε το χώμα «ζωντανό».
 
Από τότε, η εργασία έχει συνεχιστεί και το βιοδυναμικό κίνημα έχει τους οπαδούς του σε όλο τον κόσμο. Οι οπαδοί της βιοδυναμικής πιστεύουν ότι η γη αρρωσταίνει και απαιτεί κάτι περισσότερο από τα οργανικά μέσα για να θεραπευθεί.
 
Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τις πνευματικές και κοσμικές δυνάμεις, μαζί με διάφορες προετοιμασίες για την ενίσχυση των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών.
 
Η κεντρική ιδέα της Βιοδυναμικής είναι ότι το αγρόκτημα στο σύνολό του αντιμετωπίζεται ως οργανισμός άρα θα πρέπει να είναι ένα κλειστό «αυτοθρεφόμενο» σύστημα το οποίο θρέφεται από τα σκευάσματα.
 
Οι ασθένειες των οργανισμών δεν θα πρέπει να απομονώνονται μιας και είναι σύμπτωμα προβλήματος ολόκληρου του οργανισμού. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις της Ομοιοδυναμικής, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούν μοναδικές τεχνικές καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Hugh Lovel, Greg Willis and Glen Atkinson.
 
Η βασική νέα εξέλιξη της Βιοδυναμικής χρησιμοποιήθηκε από την Ομοιοπαθητική για την ετοιμασία και εφαρμογή των σκευασμάτων.
 
Πάντα σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας υπάρχουν δυνάμεις και ενέργειες κοσμικές: ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, τα άστρα και γενικότερα τα «κοντινά» ουράνια σώματα, όχι μόνο επηρεάζουν αλλά και συμβάλλουν στη ζωή, στην ανάπτυξη και στη μορφή των φυτών. Η σελήνη επιδρά μέσα από την έλξη που ασκεί στους χυμούς τους (και στο νερό) και ανάλογα με το φως στα φύλλα.
 
 
Επιπλέον, οι επιδράσεις της σχετίζονται και με τους 12 ζωδιακούς αστερισμούς. Επειδή οι δυνάμεις αυτές έχουν ρυθμούς, κάθε καλλιεργητική εργασία και φροντίδα γίνεται με βάση τις θέσεις των άστρων και των αστερισμών, σύμφωνα με το ετήσιο βιοδυναμικό ημερολόγιο.

Δηλαδή, σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η γη κατανοείται ως ζωντανός οργανισμός, κάθε ενιαίο καλλιεργήσιμο τμήμα ως μια αυτάρκης οικολογική ενότητα και η γεωργία ως πράξη που διεγείρει τις δυνάμεις οι οποίες επενεργούν στη φύση, δημιουργούν και ρυθμίζουν τη ζωή των φυτών (εξ ου και η ονομασία βιοδυναμική).
 
Επίδραση της σελήνης στα φυτά
Το φεγγάρι δίνει φως και έχει μια επίδραση βαρύτητας στη γη. Ο Steiner πρότεινε ότι αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Το φεγγάρι έχει μια ελλειπτική τροχιά και για αυτό η έλξη της γης ποικίλλει σε όλο τον κύκλο των 28 ημερών του.
 
Η αύξηση των ριζών βελτιώνεται όταν το φεγγάρι κινείται μακρινότερα προς τα έξω, προκαλώντας μια μειωμένη έλξη στη γη και αντίστροφα. Η ίδια δύναμη προκαλεί επίσης τις παλίρροιες στη θάλασσα.

- Η φύτευση των λουλουδιών, των φρούτων και των λαχανικών από σπόρους γίνεται καλύτερα 2 ημέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι, επειδή το φως και οι δυνάμεις βαρύτητας είναι ευνοϊκότερες στις επτά ημέρες που ακολουθούν.

- Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ημερών το φεγγάρι εμφανίζεται μεγαλύτερο κάθε νύχτα πλησιάζοντας προς την πανσέληνο. Το αυξανόμενο φως υποκινεί την αύξηση φυλλώματος, αλλά η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και έτσι η ανάπτυξη των ριζών είναι λιγότερο ευνοημένη και οι νέοι βλαστοί αναπτύσσονται ενώ οι ρίζες αναπαύονται.

- Για επτά ημέρες μετά από τη πανσέληνο, το φως μειώνετε επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του φυλλώματος. Το ίδιο μειώνεται και η έλξη της βαρύτητας και για αυτό οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα. Αυτό είναι ένας καλός χρόνος να μεταμοσχευθούν τα σπορόφυτα δεδομένου ότι δίνει στις ρίζες καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών.

- Στις τελευταίες επτά ημέρες του σεληνιακού κύκλου το φως συνεχίζει να μειώνεται, αλλά και η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και για αυτό και το φύλλωμα και οι ρίζες αναπαύονται περιμένοντας το νέο φεγγάρι του επόμενου σεληνιακού κύκλου.
 
Νέα σελήνη:
Ρίζες και βλαστοί ενισχύονται

Αυξανόμενη φάση σελήνης:
Οι ρίζες αναπαύονται, το φύλλωμα αναπτύσσεται

Πανσέληνος:
Οι ρίζες αναπτύσσονται, το φύλλωμα επιβραδύνεται

Μειωμένη φάση σελήνης: 
Ρίζες και φύλλωμα αναπαύονται
 
Σε μια πιο ακραία ερμηνεία των σεληνιακών αποτελεσμάτων θεωρείται ότι οι «ζωικές-δυνάμεις» που δίνουν στη γη τη ζωτικότητά της, οδηγούνται από διάφορες πηγές. Καθώς το φεγγάρι κινείτε στη τροχιά του, συλλέγει την ενέργεια από τον ήλιο, τους πλανήτες και τα αστέρια και τη διαβιβάζει στη γη.
 
Το βιοδυναμικό ημερολόγιο καθορίζει πώς να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ρυθμούς, έτσι ώστε η καλλιέργεια των φυτών να γίνει σε συγχρονισμένο χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν 12 αστερισμοί και επηρεάζουν τα τέσσερα στοιχεία σε διαφορετικές ημέρες

Τρεις αστερισμοί ανά στοιχείο που αντιστοιχούν στις τέσσερις φάσεις του φεγγαριού και επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του φυτού.
 

Στοιχείο

Μέρος

Αστερισμοί

Γη

Ρίζα

Παρθένος, αιγόκερος, ταύρος

Νερό

Φύλλο

Σκορπιός, ιχθείς,καρκίνος

Αέρας

Λουλούδι

Ζυγός, υδροχόος, δίδυμοι

Φωτιά

Φρούτα

Τοξότης, κριός, λέων

 
Για να φυτέψουμε μια καλλιέργεια ριζών όπως οι πατάτες, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εάν φυτευτούν και συγκομιστούν, ημέρες που ευνοούνται οι ρίζες. Εάν φυτευτούν μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα θα υπάρχει αφθονία βλάστησης και φυλλώματος και μια μειωμένη παραγωγή στη συγκομιδή.

Ομοίως σε μια καλλιέργεια φύλλων όπως το λάχανο η σπορά το φύτεμα και η συγκομιδή, πρέπει να γίνει μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα.

Για καλύτερα λουλούδια δουλεύουμε ημέρες που ευνοούνται τα λουλούδια και για μια καλή συγκομιδή φρούτων, δουλεύουμε τις ημέρες των φρούτων.
 
Κύκλοι αναπνοής
Υπάρχουν και οι κύκλοι αναπνοής που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας.

Η γη «αναπνέει μέσα», δηλ. σύρει στην ενέργεια, από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα και «αναπνέει έξω» από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι.
 
Αυτή η ενέργεια τρέφει το χώμα και τις ρίζες καθώς σύρεται μέσα, και τα φύλλα και τα λουλούδια καθώς αυτή βγαίνει προς τα πάνω.
 
Έτσι η σπορά και το φύτεμα γίνονται καλύτερα το απόγευμα δεδομένου ότι ευνοείτε το χώμα, ενώ η καλλιέργεια των φύλλων, των λουλουδιών και των φρούτων είναι καλύτερη το πρωί, όταν η ενέργεια απελευθερώνεται.
 
Προετοιμασίες
Η προσθήκη των προετοιμασιών στη κομπόστα παρέχει αρκετά μικροστοιχεία και η όλη διαδικασία κατασκευής του, το ανακάτωμα και το ψέκασμα τους έχει ένα τελετουργικό αρμονικό τρόπο.
 
Η μέθοδος προετοιμασίας, έχει τις ομοιότητες στις ομοιοπαθητικές θεραπείες, ίσως είναι «ομοιοπαθητική για τον κήπο».
Αποτεφρώνοντας παράσιτα και ζιζάνια

Για να έλεγχο των παρασίτων μερικά από αυτά συλλέγονται και καίγονται, οι τέφρες αλέθονται μετά με στάχτη από ξύλα και το προκύπτον μίγμα ψεκάζεται στην περιοχή.
 
Για τα σπονδυλωτά παράσιτα το δέρμα καίγεται και οι στάχτες διασκορπίζονται.

Η προετοιμασία και η διασπορά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους αστερισμούς, π.χ. η εργασία με τις στάχτες πρέπει να εκτελεσθεί όταν κινείται η Αφροδίτη μέσω του σκορπιού.

Εάν η εποχή που προκαλούν τα προβλήματα τα παράσιτα δεν συγχρονίζεται για την αποτέφρωση, τα παράσιτα πρέπει να συντηρηθούν σε οινόπνευμα μέχρι την εποχή που ευνόητε η διαδικασία.

Για τον έλεγχο των ζιζανίων, οι σπόροι συλλέγονται, καίγονται και η στάχτη διασκορπίζετε. Αυτό γίνεται καλύτερα όταν περνά το φεγγάρι μέσω ενός αστερισμού φωτιάς.

Όλες οι εργασίες με τη στάχτη, έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν πραγματοποιούνται αμέσως πριν από έναν νέο φεγγάρι ή την πανσέληνο.
 
 
 
 

 

 

Περισσότερα από την ενότητα βιολογικά ερωτήσεις

 

 

 

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.