Φτελιά βιολογική / τονωτικό, κατά της γαστρεντερίτιδας...
ftelia-biologiki
 
Επίσης γνωστό ως:
Πτελέα, ούλμος, καραγάτσι, ούλμος

Φύεται:
Σε μεγάλα υψόμετρα και ξηρές περιοχές σε ΗΠΑ και Καναδά. Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως η φτελιά η πεδινή με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες.
  
Τί και πότε συλλέγεται:
Ο εσωτερικός φλοιός την άνοιξη. 
 
Ιστορικό:
Οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για τη διάρροια, το κρυολόγημα, τον πυρετό και διάφορες δερματικές παθήσεις. Οι Μοϊκανοί το χρησιμοποιούσαν ως αντιβηχικό. Στην Ευρώπη ήταν δημοφιλές ως κατάπλασμα για τις πληγές.

Περιγραφή:
Μεγάλο ψηλό δέντρο.
Ανθη: Μικρά, που σχηματίζουν ομάδες.
Φύλλα: Ωοειδή και οδοντωτά.
Καρπός: Καφέ - κόκκινου χρώματος με ένα σπόρο.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Εγχυμα: Με χρήση του εσωτερικού φλοιού του κορμού και των κλαδιών, είναι θρεπτικό, καταπραυντικό και τονωτικό σε περιόδους ανάρρωσης από ασθένεια. Δρα κατά της διάρροιας και τις παθήσεις του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, βήχα και πλευρίτιδα. 
 
09-botana-euretirio
 

Η σκόνη του φυτού:
Είναι κατά των οξέων του στομάχου και των πεπτικών και γαστρεντερικών διαταραχών. Λειτουργεί ανακουφιστικά σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, δυσπεψίας, κολικών, κολίτιδας, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, εντερικών φλεγμονών και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
 
Κατάπλασμα: Καταπλάσματα με τη σκόνη του φυτού έχουν επουλωτική και αντισηπτική δράση σε πληγές, πυώδη έλκη, ακμή, σπυράκια, και τσιμπήματα από τσουκνίδα.
 
ftelia
 

Επεξηγήσεις:
Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.

Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:
1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων και γενικότερα στο site, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.