Φουμάρια βιολογική / καθαρτικό, κατά της ψωρίασης...
13-fumaria-2
 
Ονομασία βοτάνου:
Φουμάρια / Fumaria officinalis

Επίσης γνωστό ως:
Καπνόχορτο, καπνιά, μαγιασιλόχορτο, σταχτερή, χιονίστρα

Φύεται:
Ιθαγενές φυτό της Ευρώπης και της Β. Αφρικής. Καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε ακαλλιέργητα, άγονα εδάφη. 
 
Τί και πότε συλλέγεται:
Τα λουλούδια το καλοκαίρι.

Ιστορικό:
Το όνομα του προέρχεται από το ρήμα φουμάρω και συνδέεται με τη μορφή του φυτού που θυμίζει καπνό που ανεβαίνει προς τα επάνω. Θερούσαν μάλιστα, οτι ο καπνός από την καύση του έδιωχνε τα κακά πνεύματα. Στην Ευρώπη έχει μεγάλη παράδοση ως φαρμακευτικό βότανο.

Περιγραφή:
Μονοετές, μικρό αναρηχιτικό, με μέγιστο ύψος 30cm.
Ανθη: Σωληνωτά, ασπρορόδινα με πορφυρές άκρες.
Φύλλα: Σύνθετα, πολύ σχιστά, ασημί - γκρίζα. 
 
 
09-botana-euretirio
 

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Αφέψημα: Με χρήση των ανθών του, προσφέρει ανακούφιση από διάφορες μορφές δερματοπάθειας, με κυριότερες το έκζεμα, τη ψωρίαση και τη λειχήνα. 
 
Εγχυμα: Με χρήση των ανθών του, είναι καθαρτικό, διουρητικό, ηρεμιστικό και συγχρόνως τονωτικό, ιδανικό σε περιόδους ανάρρωσης από ασθένεια και περιόδους αυπνίας. Κατάλληλο για δυσπεψίες χολολιθιάσεις ή νεφρολιθιάσεις, διαβητικούς και άτομα με ηπατικές παθήσεις.

13-fumaria

Tips:
Σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Καλύτερα να μη χρησιμοποιείται χωρίς την επίβλεψη ειδικού.
Επεξηγήσεις:
Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.

Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:
1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.