Φλόμος βιολογικός / διουρητικό, ηρεμιστικό, αντιβηχικό...
01-flomos
 
Ονομασία βοτάνου:
Φλόμος / Verbascum thapsus

Επίσης γνωστό ως:
Γλώσσα, Καλάνθρωπος, Μελισσαρού, Σπλόνος

Φύεται:
Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε πολλές σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και άκρες δρόμων.

Τί και πότε συλλέγεται:
Τα άνθη το καλοκαίρι και τα φύλλα πριν από την άνθηση το 2ο έτος.

Ιστορικό:
Τα άνθη του έχουν ναι δυσάρεστη μυρωδιά, η οποία όμως δεν έχει τόσο σημασία μπροστά στα πλεονεκτήματα του φυτού. Στο παρελθόν του αποδίδονταν μαγικές ιδιότητες, ενώ συνδεόταν και με το θάνατο. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για δάγκωμα σκορπιού, πονόλαιμο, πονόδοντο και για τον βήχα.
 
Περιγραφή:
Ευθυτενές διετές φυτό, με μέγιστο ύψος 2 μέτρα.
Ανθη: Ζωηρό κίτρινο χρώμα. Μοιάζουν με στάχυα.
Φύλλα: Λογχοειδή, χοντρά, τριχωτά, γκριζοπράσινα.
Βλαστός: Ίσιος, διακλαδιζόμενος και χνουδάτος.
 
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Αφέψημα: Ως αφέψημα ή έγχυμα, με χρήση των φύλλων και των ανθών του, είναι διουρητικό, μαλακτικό, ηρεμιστικό και αντιβηχικό, κατάλληλο για την αντιμετώπιση κρυολογήματος, καταρροής, συναχιού και βρογχίτιδας και την ανακούφιση ερεθισμένου λαιμού.
 
 
09-botana-euretirio
 
Εντριβές με το αφέψημα ενεργούν αποτελεσματικά κατά των ρευματισμών.
 
Η χρήση του για επαλείψεις μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην επούλωση πληγών και την καταπολέμηση δοθιηνών, φαγούρα, εγκαυμάτων και αιμορροΐδων.
 
Γαργάρες με το έγχυμα είναι ιδανικές για τις φλεγμονές του λαιμού.
 
01-flomos-2
 


Επεξηγήσεις:
Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.

Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:
1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.