Φλαμουριά βιολογική / αντιπυρετικό αντιφλεγμονώδες, κατά της κυτταρίτιδας
07-flamouria 
Ονομασία βοτάνου:
Φλαμουριά / Fraxinus excelsior

Επίσης γνωστό ως:
Φράξο, Μέλεγος, Μέλιγο, Μελιό, Μελιά.

Φύεται:
Σε χαμηλά, χέρσα και υγρά εδάφη στην Ευρώπη

Τί και πότε συλλέγεται:
Τα άνθη μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου και τα φύλλα πριν από την άνθηση.
 
Γεύση:
Αρκετά πικρή και στυφή

Ιστορικό:
Η νορβηγική μυθολογία θεωρεί τη φλαμουριά ως το δέντρο του κόσμου, που εκτεινόταν από σε άκρη σε άκρη και σύνδεε θεούς και θνητούς σε όλη την έκταση του σύμπαντος. Μάλιστα, το ξύλο της φλαμουριάς αποτέλεσε, σύμφωνα με την νορβηγική παράδοση, την πρώτη ύλη για τη σμίλευση του πρωτόπλαστου ανθρώπου
 
Περιγραφή: Φυλλοβόλο δέντρο με ύψος έως 40 μέτρα
Βλαστός: Ίσιος, με λείο φλοιό ανοιχτού γκρι χρώματος.
Φύλλα: Οβάλ με μαύρους κωνικούς οφθαλμούς.
 
 
09-botana-euretirio
 
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Εγχυμα:
Ως έγχυμα, με τη χρήση του φλοιού του, έχει στυπτικές ιδιότητες, τονώνει τον οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντιπυρετικό φάρμακο.
 
Με την χρήση των φύλλων το έγχυμα είναι διουρητικό, στυπτικό, αντιφλεγμονώδες και υπακτικό.
 
Βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας, καθώς έχει την ιδιότητα να αντιμετωπίζει την κατακράτηση υγρών, ενώ θεραπευτική είναι η δράση του και στα οιδήματα των κάτω άκρων.

07-flamouria-2
 


Επεξηγήσεις:
Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.

Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:
1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.