Βιολογική φασολάδα με ή χωρίς μούλιασμα. Το μυστικό για να χυλώσουν τα φασόλια |
Βιολογική φασολάδα με ή χωρίς μούλιασμα.
Το μυστικό για να χυλώσει.
Η βιολογική φασολάδα, αποτελεί μια από τις καλύτερες ελληνικές παραδοσιακές σούπες, εύκολη στην εκτέλεση, υγιεινή και πολύ εύγευστη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που αποκαλείται ως το κρέας των φτωχών…
Φασολάδα με ή χωρίς μούλιασμα
Τα φασόλια πριν τα μαγειρέψουμε, πρέπει να τα μουλιάσουμε ( να τα αφήσουμε δηλαδή σε μια λεκάνη με νερό για 8-12 ώρες ). Μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το βήμα αυτό, εάν αντί να τα μουλιάσουμε, απλά τα βράσουμε για 35-40 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, ίσα ίσα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε καλά.
![]() Γιατι μουλιάζουμε ή προβράζουμε τα φασόλια.
Πολλοί θεωρούν, πως πρέπει να μουλιάζουμε τα φασόλια, για να βράσουν πιο εύκολα και να μαλακώσουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και έχει να κάνει καθαρά με την υγεία μας. Τα φασόλια περιέχουν φυτικό οξύ, το οποίο χρησιμεύει ως κύρια μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου στα σπέρματα. Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συχνά χρησιμοποιείται στο εμπόριο ως συντηρητικό. Ωστόσο το φυτικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό στο γεύμα, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να πάρουμε τα μεταλλικά στοιχεία από τις τροφές. Για αυτό λοιπόν, καλό είναι να ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία πριν το μαγείρεμα. Υλικά
• 1/2 κιλό βιολογικά λευκά μέτρια φασόλια
• 1 κ.γ. κοφτό αλάτι • 2 κλωνάρια βιολογικό σέλερι • 3 βιολογικά καρότα • 1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι • 5 σκελίδες Βιολογικό σκόρδο • 3/4 του φλυτζανιού, βιολογικό ελαιόλαδο • 1 κ.σ. βιολογικό πελτέ ντομάτας • 3 φύλλα βιολογική δάφνη • 2 κλωνάρια βιολογικό δεντρολίβανο • 1 κύβο βιολογικών λαχανικών • 2 λίτρα περίπου νερό Εκτέλεση
Αφού έχουμε μουλιάσει από βραδύς ή έχουμε προβράσει τα φασόλια, για 35-40 λεπτά, κόβουμε τα βιολογικά λαχανικά μας, ως εξής : Τα βιολογικά καρότα σε ροδέλες, το σέλερι σε μεγάλα κομμάτια 2 εκ., το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο και τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε για 15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανα διαστήματα, έως ότου μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν τα βιολογικά μας λαχανικά, ρίχνουμε το βιολογικό πελτέ στον πάτο της κατσαρόλας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, τρίβοντας τον πελτέ στον πάτο και ανακατεύουμε. Τρίβοντας και σοτάροντας έτσι τον πελτέ, βγάζει όλα τα αρώματα του και μας δίνει μια εκπληκτική γεύση.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο και τον κύβο λαχανικών.
Ρίχνουμε το νερό, καπακώνουμε την κατσαρόλα μας και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μας για 1 με 1,5 ώρα, ανάλογα τα φασόλια. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το βρασμό, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
Tips: Τα φασόλια τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, διαφορετικά θα διαλύσουν. Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, το ρίχνουμε βραστό, ώστε να μη διακοπεί ο βρασμός. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Το μυστικό για χυλωμένη φασολάδα
Λίγα λεπτά, πριν να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα βιολογικά φασόλια, να βράσουν για 2-3 λεπτά ακόμη. Με αυτό τον τρόπο, θα χυλώσουν και θα πήξει η σάλτσα μας. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, το βιολογικό ελαιόλαδο, θα διατηρήσει τα αρώματα του, τη θρεπτική αξία και τη γεύση του. Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|