Συνταγή. Πώς να φτιάξω σπιτικό βιολογικό κεφίρ με γάλα ή vegan κεφίρ χωρίς γάλα |
![]() Πώς να φτιάξω σπιτικό βιολογικό κεφίρ.
Για να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό κεφίρ, αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ. Στο παρελθόν οι σπόροι δεν πωλούνταν ευρέως και μπορούσατε να τους βρείτε μόνον μέσω αγγελιών, αλλά πλέον ορισμένα καταστήματα βιολογικών, διαθέτουν και σπόρους κεφίρ.
Πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη, γιατι έτσι καταστρέφεται και να επιλέγουμε τα γυάλινα ή έστω πλαστικά σκεύη, κατάλληλα για τρόφιμα.
To κεφίρ γίνεται με γάλα, ενώ εάν είστε vegan ή απλά το προτιμάτε, μπορείτε να το παρασκευάσετε και χωρίς γάλα, με τη χρήση φυτικών ροφημάτων ( σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας ).
Πώς να φτιάξω βιολογικό κεφίρ / συνταγή Οι σπόροι κεφίρ, ως ζωντανοί οργανισμοί, διατηρούνται μέσα σε γάλα. Σουρώνουμε λοιπόν το γάλα με προσοχή και κρατάμε τους σπόρους, αφού τους ξεπλύνουμε ελαφρά, με λίγο γάλα. Προσοχή το σουρωτήρι να είναι πλαστικό και όχι μεταλικό, για το λόγο που αναφέραμε παραπανω. Με μια ξύλινη σπάτουλα / κουτάλα ( όχι μεταλική ) τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βαζάκι και προσθέτουμε βιολογικό γάλα, χωρίς όμως να ξεχειλίσει το βάζο. Να έχει αρκετό κενό… Ενδεικτικά, για να φτιάξουμε μισό λίτρο κεφίρ, θα χρειαστούμε γύρω στα 50gr σπόρους κεφίρ )
Το βιολογικό γάλα, που θα τοποθετήσουμε τους σπόρους, θα πρέπει πρώτα να το έχουμε βράσει και να το έχουμε αφήσει να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ( γύρω στους 20-25 βαθμούς )
Ασφαλίζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24ώρες, ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Σουρώνουμε το μείγμα και το βιολογικό μας κεφίρ είναι έτοιμο για κατανάλωση, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε ένα γυάλινο μπουκάλι, για τρεις με τέσσερις ημέρες. Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθημερινά, εάν όμως επιθυμούμε να διακόψουμε για ένα διάστημα, για να διατηρηθούν οι σπόροι ζωντανοί, θα πρέπει να τους τοποθετήσουμε μέσα σε βιολογικό γάλα και να τους τοποθετήσουμε στη ψύξη του ψυγείου ή την κατάψυξη. Οι σπόροι θα αδρανοποιηθούν, αλλά θα παραμείνουν ζωντανοί, έως ότου θελήσουμε να ξαναφτιάξουμε κεφίρ. Σε αυτή την περίπτωση και πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία από την αρχή ( ξέπλυμα, τοποθέτηση σε νέο φρέσκο γάλα κλπ… ), θα πρέπει οι σπόροι να ξεπαγώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι...
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|